Nagyvilág

Gyilkos szer gyártásába kezd Vietnam

laboratórium (kísérlet, )
laboratórium (kísérlet, )

Maga fogja előállítani a halálra ítéltek kivégzéséhez használatos méreganyagot az ország, miután az EU gyógyszergyárai  leállították ilyen célra is felhasznált termékeik szállítását Vietnamnak.

Az uniós gyógyszeripari cégek a halálos ítéletekkel kapcsolatos vietnami gyakorlat, a kivégzések rendkívül magas száma elleni tiltakozásul folyamodtak a szállítások leállításához.

Vietnam 2011-ben szüntette be a golyó általi kivégzéseket abból a megfontolásból, hogy az eljárás súlyos lelki megrázkódtatás okoz a kivégzéseket végrehajtó lövészeknek. Tavaly viszont e döntésnek a folyományaként – a kormány közlése szerint – nem hajtottak végre 532 halálos ítéletet, mivel nem tudtak beszerezni elegendő mennyiséget a halálos injekciókhoz szükséges gyógyszerösszetevőkből.

Az újság tájékoztatása szerint Tran Dai Quang nemzetbiztonsági miniszter bejelentette: Vietnam ezentúl maga fogja gyártani a halálos szérumot, további részleteket azonban nem közölt a lap.

Az Európai Unió (EU) gyógyszergyáraiból kerül ki a legtöbb, kivégzések végrehajtására is alkalmas vegyi anyag. Néhány amerikai állam a közelmúltban szintén jelezte, hogy az európai gyártók fellépése miatt nehézséget okoz számára a halált okozó szérum összetevőinek beszerzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik