Nagyvilág

Cameron nem akar központosított EU-t

Nagy-Britannia nem akar hátat fordítani az Európai Uniónak, ellenkezőleg, arról van szó, hogy Európa hogyan válhat versenyképesebbé, nyitottabbá, rugalmasabbá, és arról, hogyan biztosítsuk benne Nagy-Britannia helyét - jelentette ki David Cameron brit kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon.

Ez annál is inkább így van, mert – “legyünk magunkhoz őszinték teljesítményünket illetően – Európát fokozatosan lehagyják a globális versenyben, a befektetők nem érdeklődnek iránta, pedig ideje lenne, hogy a növekedés motorjává váljon. Fölösleges szabályok közé szorítjuk a vállalkozásokat, túl sok költségbe verjük őket. Eltávolodunk az európai polgároktól, ők pedig egyre többet panaszkodnak. Foglalkozni kell ezekkel a problémákkal nemcsak Nagy-Britannia, hanem az EU érdekében is” – mondta a miniszterelnök többtucatnyi cégvezető és politikus előtt megtartott előadásában. A hallgatóságból nem kevesen szemmel láthatóan kétkedve fogadták a kormányfő szavait.

Közölte, hogy London egy új, az Egyesült Királyságnak is megfelelő tagsági szerződésről akar tárgyalni az unióval, egy olyanról, amelyet elfogadnak a brit állampolgárok. “Ez nemcsak Nagy-Britanniának volna jó, hanem Európának is. Nagy-Britannia egy jelentős európai tényező minden olyan ügyben, amelyben Európának cselekednie kell – versenyképesebbé kell válnia, harcolnia kell a terrorizmus, küzdenie a globális felmelegedés ellen -, és mi ott vagyunk az élvonalban, amikor érvelni kell. Éppen ez az a fajta politikai cselekvés, amelyet csinálni kell. Na de nem egy központosított politikai unióban! Én abból nem kérek, de Nagy-Britannia sem” – szögezte le Cameron.

“Ha Nagy-Britannia nem volna európai uniós tag, akkor nem volna más, mint egy sziget valahol az Atlanti-óceán közepén, az Egyesült Államok és Európa között, anélkül, hogy bármilyen kapcsolata volna a világnak ezekkel a régióival” – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök a vitában, brit kollégája után néhány perccel.

Egy jelentős brit befektetési alap meg nem nevezett vezetője Davosban úgy nyilatkozott az AFP-nek: a referendum felvetéséből fakadó bizonytalanság csak tetézi az amúgy is nehezen kiszámítható környezetet.

A brit üzleti élet 55 vezető személyisége a The Times című vezető konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában közölt nyílt levelében üdvözölte a kezdeményezést. A levelet olyan meghatározó üzleti vállalkozások vezetői írták alá, mint a Rolls-Royce, a Londoni Értéktőzsde, a Diageo – a világ legnagyobb szeszesitalgyártója, a Zwack Unicum résztulajdonosa, amely Magyarországon működteti globális üzleti szolgáltatási központját -, és az Xstrata nyersanyag-kitermelő óriáscég.

Az aláírók közölték, hogy szerintük is új, demokratikus felhatalmazással létrehozott viszonyrendszerre van szükség az Európai Unióval, mivel Brüsszel “egyre több terhet ró” az üzleti szférára, és valójában az európai egységes piacot sem sikerült még teljes mértékben megvalósítani. A levél szerzői szerint az euróövezeti válság megteremtette a körülményeket egy újfajta EU-megállapodás kidolgozásához, és most jött el az a pillanat, amikor nyomást kell kifejteni egy olyan rugalmasabb, versenyképesebb EU létrehozása végett, amely munkahelyeket és növekedést teremt mindegyik tagállamában.

Cameron szerdán Londonban bejelentette: elképzelhető, hogy Nagy-Britannia 2015 után, a következő parlamenti időszak első felében népszavazáson dönt EU-tagságának jövőjéről.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tegnap azt mondta a Deutschlandfunk német közszolgálati rádióban: a többi között Nagy-Britannia ellenállása miatt nem sikerült az EU-t hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik