Nagyvilág

Felségsértés miatt 10 év börtön az újságírónak

thai-borton(210x140)(2).jpg (thai börtön)
thai-borton(210x140)(2).jpg (thai börtön)

Álnéven írt cikkei miatt egy évtizedet kell a rács mögött töltenie a thaiföldi zsurnalisztának.

Felségsértés miatt tíz év börtönre ítéltek szerdán Thaiföldön egy újságírót és munkajogi aktivistát, a vörösingesek mozgalmának egyik támogatóját, mert két általa közölt cikk a bíróság szerint becsmérelte az uralkodót – közölték ügyészek.

Az újságíró Szomjot Prukszakaszemszuk álnéven közölte a cikkeket 2010-ben saját, a vörösingeresek nézeteit tükröző, mára megszűnt lapjában, a Takszin Hangjában (Voice of Taksin).

A bíróság szerint a cikkek olyan elemeket tartalmaztak, amelyek rossz hírbe keverték a királyi családot. Szomjot kijelentette, hogy megfellebbezi a döntést, de nem kéri az uralkodó kegyelmét. Nemzetközi és helyi emberi jogi aktivisták Szomjot szabadon bocsátását követelték, a bíróság viszont többször is elutasította, hogy az újságíró szabadlábon védekezhessen.

Az Európai Unió bírálta az ítéletet, mert a szervezet szerint az komoly mértékben aláássa a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát. A büntetés egyben árnyékot vet arra a képre, amely szerint Thailföld szabad és demokratikus társadalom.

A száműzetésben élő korábbi miniszterelnököt, Takszint és húgát, Jinglak Sinavatra jelenlegi kormányfőt támogató szerveződés szerint a király van a 2006-os vértelen puccs mögött, és aláássa a demokráciát azzal, hogy a színfalak mögött igyekszik befolyásolni a politikát. Thaiföldön a királynak hivatalosan semmilyen politikai szerepe nincs, a hatalom ugyanakkor rendkívül érzékeny arra, hogy a nyilvánosság előtt hogyan beszélnek az uralkodóról és családjáról.

Az utóbbi időben, Thakszin Sinavatra korábbi miniszterelnök 2006-os elűzése – és az ennek nyomán támadt politikai feszültség – óta Thaiföldön megszaporodtak a mostanihoz hasonló, felségsértés címén indított büntetőperek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik