Nagyvilág

Legalább 11 gyerek fagyott halálra Afganisztánban

Afganisztáni járőr (afganisztán, járőr, )
Afganisztáni járőr (afganisztán, járőr, )

Az idén már legalább 17-en - köztük 11 gyerek - fagyott meg az afganisztáni menekülttáborokban - jelentette kedden az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

Ez a szám csak a kabuli (13 áldozat) és a Herát nyugati nagyvárosban található tábor (4 halott) adatait tartalmazza. Az afganisztáni harcok elő elmenekülő, de az ország határain belül maradó mintegy 450 ezer lakos zöme ebben a két táborban talált menedékre. Az áldozatok valódi száma ennél jóval nagyobb is lehet. Tavaly körülbelül százan fagytak meg országszerte a menekülttáborokban, főleg gyerekek – olvasható az AI Kabulban kiadott jelentésében.

Polly Truscott, a szervezet ázsiai-csendes-óceáni térséggel foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese szerint elkerülhetők lennének ezek az esetek, de összehangolatlan a több százezer menekült téli ellátása. Októberben több civilszervezet – köztük az AI – azzal a kéréssel fordult az afgán kormányhoz és a nemzetközi közösséghez, hogy jól készüljenek fel a télre.

Az északi Balh és Herát tartományok táborainak lakói mindazonáltal azt állítják, hogy mindeddig nem kaptak semmilyen segélyt. Az Amnesty szerint a heráti hatóságok azért nem osztanak segélyt, hogy a tartomány elhagyására ösztönözzék a menekülteket. Hatékony koordinációra és téli ellátmányra volna szükség: takarókra, ponyvákra, tűzhelyekre, benzinre, élelmiszerre, téli ruhára – mondta Truscott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik