Nagyvilág

Netanjahu: az iráni atomprogram a globális probléma, nem a telepbővítés

Benjámin Netanjahu (benjámin netanjahu, )
Benjámin Netanjahu (benjámin netanjahu, )

Az iráni nukleáris program jelent globális problémát, nem pedig a jeruzsálemi telepbővítés - hangoztatta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy John McCain republikánus szenátor által vezettet amerikai delegációval folytatott jeruzsálemi eszmecseréjén.

“A jeruzsálemi építkezés nem jelent globális problémát” – vélekedett a miniszterelnök, utalva arra, hogy Izrael a zsidó telepek bővítését jelentette be a többségében palesztinok lakta Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a zsidó állam az 1967-es háborúban foglalt el. A telepbővítésről szóló lépést élesen bírálta és elítélte a nemzetközi közösség.

Netanjahu ezzel szemben hangsúlyozta, hogy egy “nukleáris Irán” globális fenyegetést jelent. “A történelem nem bocsát meg annak, aki nem szab gátat az iráni nukleáris programnak” – fűzte hozzá a jobboldali kormányfő három nappal az izraeli választások előtt, amelynek legfőbb esélyesének számít.

Az izraeli miniszterelnök szombaton találkozott amerikai szenátorok egy csoportjával, amelyet John McCain republikánus szenátor, volt elnökjelölt vezetett. A megbeszélések központi témája volt az iráni atomválság, a teheráni nukleáris programra adott nemzetközi szankciók ügye, a szíriai haderő kezén lévő állítólagos vegyi fegyverek, valamint a különböző palesztin csoportok közötti megbékélés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik