Nagyvilág

Vallási okból nem segítettek egy megerőszakolt nőnek

stoptábla (stoptábla, )
stoptábla (stoptábla, )

Németországban két katolikus egyházi kórházban is megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását, a hivatalos álláspont szerint tévedésből, a Der Spiegel vasárnapi összeállítása szerint azonban a Kölnben történt eset nem véletlen, és azt mutatja, hogy az egyház távolodik a társadalomtól.

A 25 éves nő ellátását arra hivatkozva tagadták meg a kölni Szentlélek, illetve a Szent Vince kórházban, hogy a kezelés részeként esemény utáni fogamzásgátló tabletta használatát kellett volna tanácsolni, ami ellentétes a terhesség-megszakítást elutasító katolikus állásponttal. A még decemberben történt esetről csütörtökön számolt be a német sajtó. A hírekre reagálva a két kórház vezetősége és az intézményeket fenntartó kölni érsekség bocsánatot kért. Közleményükben hangsúlyozták, hogy tévedés történt, és a nemi erőszak áldozatait pontosan ugyanúgy látják el, mint a nem egyházi fenntartású klinikákon.

A “botrányos esettel” az egyház saját magának árt – mondta a Der Spiegelnek Sylvia Löhrmann, az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány miniszterelnök-helyettese. Az emberiesség elve ellen vét, aki nem nyújt segítséget egy megerőszakolt nőnek – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a német katolikusok központi bizottsága – az egyház világi szervezeteit összefogó testület – tagjaként napirendre kívánja emelni az ügyet.

A Der Spiegel szerint az eset rávilágít arra az ellentmondásos helyzetre, hogy miközben a hívők száma évtizedek óta csökken, a katolikus egyház egyre nagyobb befolyásra tesz szert szociális intézmények fenntartójaként. Ebben a minőségében nem a köz szolgálatának rendeli alá működését, hanem a vallási elveket érvényesíti.

A katolikus és az evangélikus egyház 1950-ben 130 ezer polgári alkalmazottat foglalkoztatott az akkori Nyugat-Németországban. Ez a szám ma meghaladja az egymilliót. Így a két egyház az állam után a második legnagyobb munkaadó az országban. A katolikus egyház 420 kórházat működtet, ezekben összesen 165 ezren dolgoznak. Számos vidéki régióban az egyház monopolhelyzetbe került a szociális ellátás területén, mert az óvodától kezdve a kórházon át az idősek otthonáig valamennyi intézmény hozzá tartozik.

A német katolikus egyház az utóbbi napokban egy másik botránnyal összefüggésben is gyakran szerepelt a sajtóban. Az egyházat cenzúrával és bizonyítékok megsemmisítésével vádolta meg a bentlakásos egyházi iskolákban kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések feltárásával megbízott alsó-szászországi kriminológiai intézet vezetője, mire a püspöki konferencia a bizalmi viszony megromlására hivatkozva visszavonta a 2010-ben nyilvánosságra került ügyek nyomán adott megbízást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik