Nagyvilág

Perek ezreire készülhetnek a hitelminősítők

Standard & Poor's (standard and poor’s, )
Standard & Poor's (standard and poor’s, )

Lehet perelni német bíróságon a nagy nemzetközi hitelminősítőket - döntött a német szövetségi legfelső bíróság (BGH) egy magánszemély ügyében, aki a Standard & Poor's amerikai hitelminősítőtől követel kártérítést a Lehman Brothers csődje miatt.

A kisbefektető arra hivatkozva követel 30 ezer eurót a hitelminősítőtől, hogy annak pozitív értékelésére hagyatkozva vásárolt 2008-ban a Lehman Brothers amerikai befektetési bank kötvényeiből, a bank azonban alig néhány hónappal később csődbe ment, a megvásárolt kötvények pedig elértéktelenedtek.

Összesen nagyjából 50 ezer német kisbefektető járt úgy, mint a 63 éves nyugdíjas, német bíróságok azonban mostanáig elutasították a kártérítési követeléseket. A BGH döntése nyomán változhat a helyzet, perek ezrei indulhatnak el. A testület határozatában kimondta, hogy az ügyben német bíróság az illetékes, mert a felperes német állampolgár és Németországban van a bejelentett lakhelye. A legfelső bíróság a frankfurti tartományi felsőbírósághoz utalta az ügyet.

A döntésből nem következik automatikusan, hogy a kisbefektetők pénzhez jutnak, hiszen a BGH csak utat nyitott a lehetséges perek előtt – emelik ki szakértők a Handelsblatt üzleti lap online kiadásában csütörtökön megjelent beszámoló szerint. Próbálkozni érdemes, különösen azoknak, akik sokat veszítettek a Lehman-kötvényekkel, de a siker korántsem biztos. Bizonyítani kellene egyebek között azt, hogy a befektető közvetlenül a hitelminősítői megítélés hatására döntött a pénzügyi termék megvásárlása mellett, és a tranzakció pillanatában érvényben lévő hitelminősítői besorolás téves volt – mondták szakértők.

Az ilyen típusú kártérítési igények „teljességgel megalapozatlanok” – nyilatkozott csütörtökön a Standard & Poor’s németországi képviseletének egy szóvivője. Hozzátette: a társaság korábban is mindig hangsúlyozta, hogy a hitelminősítői besorolás a cég véleményét tükrözi, és a piaci szereplők felelőssége, hogy figyelembe veszik-e ezeket a véleményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik