Nagyvilág

Járókelőt ölt az utcára zuhant helikopter Londonban

A brit főváros központjában történt szerencsétlenségnek két halottja és 13 sérültje van. Úgy tűnik nem merénylet volt, hanem baleset.

Utcára zuhant szerdán a reggeli csúcsforgalomban egy helikopter London legforgalmasabb negyedében (Vauxhall városrészben), a Temze közelében, miután egy épülő irodaház oldalára erősített darunak ütközött. A légi jármű földet éréskor felrobbant – közölte a Scotland Yard.

Áldozatok

A legfrisebb tájékoztatás szerint két ember meghalt, 13-an megsérültek. Az egyik halott az AgustaWestland AW109 típusú, nyolcszemélyes helikopter pilótája, aki egyedül volt a fedélzeten, a másik áldozat egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok.

A sérültek közül hatot kórházba szállítottak – egyiküket válságos állapotban -, hetet a helyszínen láttak el a mentők.

Az építkezésen dolgozók elmondása szerint a darukezelő szerda reggel késve érkezett a munkába, és valószínűleg ez mentette meg az életét, mivel a baleset pillanatában már az irányítókabinban kellett volna tartózkodnia. A kezelő éppen akkor indult volna felfelé a kabinhoz vezető hágcsón, amikor a helikopter a szerkezetnek ütközött.

Nem merénylet, hanem baleset

A közelben van a brit külső hírszerzés, az MI6 központja is, de a Scotland Yard a baleset után szinte azonnal kizárta, hogy terrorcselekmény történt volna.

A szemtanúk szerint nagyon borult volt az ég a baleset idején, valószínűleg emiatt nem vette észre a pilóta az épület tetején lévő darut. A függőleges látótávolság helyenként nem haladta meg a 30 métert.

A gép pilótája a baleset helyszínének közelében lévő London Heliport tájékoztatása szerint engedélyt kért a soron kívüli leszállásra, de az nem derült ki, hogy ezt az időjárás vagy valamilyen műszaki probléma miatt kérte-e.

A szerencsétlenség a Waterloo és a Vauxhall pályaudvarok közelében történt; az utóbbi pályaudvart és a közeli Vauxhall-hidat hosszabb időre lezárták, és a rendőrség teljesen kiürítette a környéket.

Londonban a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó pokolgépes merényletsorozat óta nem volt olyan méretű vészhelyzeti mozgósítás, mint a szerdai helikopterbaleset után.

A sérült daru veszélyes

A daru egy épülő felhőkarcoló oldalára volt erősítve. Elkészülte után a 181 méteresre tervezett épület lesz Nagy-Britannia legmagasabb lakóingatlana.

A környéket kiürítették, mivel az ütközés következtében bizonytalanná vált a daru helyzete, nem dőlt össze, de felső részének jelentős méretű darabjai a helikopter roncsaival együtt az utcára zuhantak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik