Nagyvilág

Negyvenhat áldozata volt a kínai hegyomlásnak

hegyomlás kína (hegyomlás, )
hegyomlás kína (hegyomlás, )

A hétvégén mind a 46 áldozatot kiásták és azonosították abban a hegyvidéki faluban, ahol pénteken reggel földcsuszamlás temetett maga alá 16 lakóházat.

Kaopo faluban 27 felnőtt és 19 gyermek halt meg, két embert kórházba vittek, de sérülésük nem életveszélyes – számoltak be a helyzetről a helyi illetékesek. A sár és a sziklatörmelék mennyisége elérte a 210 ezer köbmétert. A mentésben több mint 1100-an vettek részt a fagypont alatti hidegben.

A híradások az anyagi kárt 45,5 millió jüanra (1,63 milliárd forint) teszik, mivel a katasztrófában házak és egyéb ingóságok mellett haszonállatok pusztultak el, termőföldek károsodtak, utak és távközlési berendezések rongálódtak meg. A szakemberek szerint a hegyoldal a hetek óta tartó esőzés, havazás és tavaly szeptemberi földrengés miatt omlott le.

Az elhunytak családtagjai minden egyes áldozat után 20 ezer jüan (mintegy 700 ezer forint) kártérítést kapnak. A helyreállítási munkálatokhoz, az építkezésekhez 11 millió jüant (392 millió forint) különítenek el több tartományi forrásból.

A regionális vezetés úgy döntött, hogy a csaknem 630 lelkes falu teljes lakosságát, 136 háztartását hamarosan elköltöztetik. Őket egyelőre átmeneti sátortáborban helyezték el, a helyszínre több száz takarót, meleg ruhát és 5 tonna rizst szállítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik