Nagyvilág

Szélsőséges honlap miatt kell ülniük

birosag(960x640)(24).jpg (bíróság)
birosag(960x640)(24).jpg (bíróság)

Több év börtönre ítélték az osztrák szélsőjobboldali körök egyik ismert alakját és társait holokauszttagadás és náci eszmék terjesztése miatt.

Több év börtönbüntetésre ítélt egy bécsi esküdtbíróság csütörtökön egy szélsőséges honlap üzemeltetése miatt három férfit.  Kilenc évet kapott a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Gottfried Küssel. Ő volt a honlap ötletadója és bejegyzője. A honlap adminisztrátora, Felix B. hét, a portál rendszergazdája, Wilhelm A. négy és fél év börtönt kapott.  Mindhármukat a holokauszttagadást és a náci eszmék terjesztését tiltó osztrák törvény megsértése miatt marasztalták el.

Küssel esetében súlyosbító körülményként vette számításba a törvényszék, hogy 1994-ben 11 éves börtönbüntetést kapott, szintén náci eszmék terjesztése miatt.

Az ítélet nem jogerős, a védők fellebbezést nyújtottak be.

Régóta vadásztak rájuk

Az osztrák hatóságok három évig sikertelenül próbáltak fellépni az “alpen-donau” (Alpok-Duna) nevű internetes portál ellen, mert az egy egyesült államokbeli szerverről működött. Végül úgy jutottak a nyomára a gyanúsítottaknak, hogy az ottani hatóságokkal együttműködésben megszerezték a szerver hozzáférési kódját, és megfigyelték a honlap adatforgalmát.

Az osztrák hatóságokat korábban éles bírálatok érték, amiért – legalábbis látszólag – nem tettek semmit a 2009-ben indult honlap ellen. Ehhez hozzájárult, hogy az ügyészség és a rendőrség a vádemelésig csak nagyon keveset árult el a nyomozásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik