Nagyvilág

Obama évszázados rekordot döntött meg

barack-obama(210x140)(3).jpg (barack obama, )
barack-obama(210x140)(3).jpg (barack obama, )

New Yorkban 81 százalék voksolt az amerikai elnökre.

Barack Obamára a novemberi választások idején nagyobb arányban szavaztak a New York-iak, mint bárkire az elmúlt több mint 100 év során – közölték csütörtökön internetes források.

A december 31-én közzétett hivatalos választási statisztika szerint a legnagyobb amerikai városban Obama 81:18 százalék arányban verte meg republikánus kihívóját, Mitt Romneyt. A demokrata fellegvárnak számító, 8,2 milliós New Yorkban a leadott szavazatok egy részét a Sandy poszttrópusi ciklon okozta nehézségek miatt csak későn tudták összeszámolni.

Obama ezzel az eredménnyel saját, 2008-ban felállított, 79 százalékos rekordját is megdöntötte. Manhattan volt az egyetlen városrész, ahol csökkent – 86-ról 84 százalékra a támogatottsága.

Az első fekete amerikai elnöknél senki sem kapott nagyobb támogatást 1898, vagyis azóta, hogy a metropoliszt alkotó öt városrészt egyesítették. Ennek részben az is az oka, hogy az itteni lakosság többsége egyre növekvő arányban a “faji” és etnikai kisebbségekhez tartozik.

Az amerikai népszámlálási iroda 2011-ből származó becslése szerint a New York-iak 29 százaléka spanyol ajkú, 23 százaléka (nem latin-amerikai eredetű) fekete, 13 százaléka pedig ázsiai.

A republikánus jelöltre leadott voksok száma az elmúlt hat választás során egyszer sem érte el az összes szavazat egynegyedét. Ennek a pártnak a részéről Calvin Coolidge volt az utolsó elnökjelölt, aki 1924-ben győzni tudott New Yorkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik