Nagyvilág

Robbanóanyagot csempésztek be a lengyel parlamentbe

A Lengyel Televízió újságírói robbanószereket juttattak be a lengyel parlament alsóházának (szejm) épületébe, hogy ország-világ előtt bizonyítsák a biztonsági rendszer sebezhetőségét.

Lengyel médiajelentések szerint az újságírók egy stróman segítségével három kilogramm, bomba előállítására alkalmas anyagot csempésztek be a szejmbe.

Az akció néhány héttel azután történt, hogy a lengyel titkosszolgálat letartóztatott egy 45 éves krakkói férfit, Brunon K.-t, aki azt tervezte, hogy egy négy tonna trotillal megrakott teherautóval a szejm főbejárata elé hajt, és azt ott felrobbantja.

Az újságírók az interneten tájékozódva szerezték be a bomba előállításához szükséges anyagokat, majd azt egy táskába rejtve átadták megbízottjuknak. Az illető egy oldalbejáraton át akadálytalanul bejutott az ülésterembe – noha belépője sem volt -, majd részt vett a Baloldali Demokratikus Szövetség sajtóértekezletén is, és a táskát elhelyezte az első sorban, közvetlenül Leszek Miller pártelnökkel szemben. Mindezt egy rejtett kamerával fel is vette.

Ewa Kopacz, a szejm elnöke felháborítónak nevezte az újságírók akcióját. A lengyel sajtó felidézte a házelnök korábbi nyilatkozatát, amely szerint a parlament védelme megfelelő, további biztonsági intézkedésekre nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik