Nagyvilág

Külföldön is híre ment a Bayer-cikknek

Bayer Zsolt (bayer zsolt)
Bayer Zsolt (bayer zsolt)

Bayer Zsoltnak a szombati Magyar Hírlapban megjelent írásával foglalkozott a Der Standard című osztrák, a Corriere della Sera című olasz napilap és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung is.

A Der Standard megállapította, hogy Bayer Zsolt publicistának, Orbán Viktor barátjának – a Fidesz alapítói körének „enfant terrible-jének” – legújabb romaellenes cikke még egyes fideszes politikusokból is felháborodást váltott ki. A liberális osztrák napilap tudósítója, Gregor Mayer idézi Deutsch Tamás és Navracsics Tibor megszólalását Bayer cikkével kapcsolatban.

„Kevéssé tűnik valószínűnek, hogy a miniszterelnök bukni hagyja barátját. Bayer ugyanis a publikációival nemcsak azokat az Orbán-híveket tartja a Fidesz táborában, akik ideológiailag inkább a szélsőjobboldali Jobbiknál lennének otthon, de társszervezője az Orbán mellett kiálló úgynevezett Békemeneteknek is” – írja a szerző.

A Corriere della Sera című olasz napilap az Európai Unió fellépését szorgalmazta Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikkét kommentálva. Az írás Magyarországi sokk: A cigányok állatok, semmisítsük meg őket” címmel, „Vita a kormánypárt egyik újságírójának, Orbán Viktor kormányfő személyes barátjának cikke után” alcímmel jelent meg. „2010 áprilisa óta Orbán Viktor (…) az EU tagállamaiban félelmet keltett, az idegengyűlölet baljós visszhangjával. Talán elérkezett az ideje, hogy Európa határozottan cselekedjen” – áll a cikkben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap Tétovázó eltávolodás címmel számolt be a Bayer Zsolt írása körül kialakult ügyről. A szerző, Stephan Löwenstein beszámolója alcímében kiemelte: Fideszes politikusok elhatárolódnak “a rasszista szövegeléstől”. Kifejtette: úgy tűnik, alig néhány héten belül már másodszor “kényszeríti egy oldalra a kormányt és az ellenzéket egy rasszista kirohanás”. Ez a mély politikai megosztottságot tekintve “figyelemre méltó” fejlemény lenne, a Fidesznek azonban jóval nehezebb a dolga, mint a Jobbikkal kapcsolatos legutóbbi hasonló esetben, mert ezúttal “a saját soraiból származik a botránykő”.

Ugyanakkor a kormánypárt részéről is hallani egyértelmű elhatárolódó nyilatkozatokat, de ez az elhatárolódás nem egységes és nem érinti a vezetés csúcsát – tette hozzá a FAZ Magyarországgal is foglalkozó bécsi tudósítója, megjegyezve, hogy Navracsics Tibor vonatkozó megnyilatkozásáról egyelőre nem tudni, hogy a miniszter a Fidesz álláspontját vagy csak a saját véleményét fejtette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik