Nagyvilág

Divat a rohamivászat az amerikai nőknél

alkohol (alkohol, )
alkohol (alkohol, )

Több mint 14 millió amerikai nő és középiskolás lány havonta legalább három alkalommal rohamivászatot folytat, amikor alkalmanként átlag hat pohár alkoholt fogyaszt el – derült ki az amerikai betegségmegelőző központ (CDC) jelentéséből.

A túlzott italozás, a rohamivászat – amely nők esetében négy vagy több pohár szeszesital elfogyasztását jelenti alkalmanként – évente 23 ezer nő és lány halálát okozza, növeli esetükben a mellrák, a szívbetegségek, a nemi betegségek, a nem kívánt terhesség és más problémák kockázatát.

A kockázatok ellenére a felnőtt nők egynyolcada, minden öt középiskolás lány közül pedig egy rohamivó. A probléma különösen jelentős a középiskolás lányok, a fiatal – fehér és spanyol – nők esetében, illetve azoknak a nőknek a körében, akiknek évi jövedelme 75 ezer dollár vagy afölött van. Az alkoholt fogyasztó középiskolás lányok fele rohamivó – tárta fel a jelentés.

A nők szervezete másképp reagál az alkoholra, mint a férfiaké. Kevesebb alkohol is elegendő ahhoz, hogy ittasak legyenek, részben méreteik miatt, részben pedig amiatt, ahogyan szervezetük feldolgozza az alkoholt.

A rohamivászat nem kívánt terhességhez vezethet, és azok a nők és lányok, akik nem számolnak a terhességgel, később fedezik fel, hogy várandósak. Ha terhesség idején a nők folytatják a túlzott szeszesital-fogyasztást, nagy mennyiségű alkoholnak teszik ki a magzatot is a terhesség korai szakaszában, ami vetéléshez, alacsony születési súlyhoz, hirtelen gyermekhalálhoz, figyelemhiányos, hiperaktív vagy különféle betegségekben szenvedő gyermek születéséhez vezethet.

A CDC szakemberei jelentésük elkészítéséhez 278 ezer 18 év fölötti amerikai nő és 7500 középiskolás alkoholfogyasztási szokásait elemezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik