Nagyvilág

Spórolnak Obama beiktatási buliján

obama beiktatás (obama beiktatás)
obama beiktatás (obama beiktatás)

A szervezők szerint 600-800 ezer embert vonz majd az amerikai fővárosba Barack Obama második elnöki eskütétele, ami meg sem közelíti majd a 2009-ben Washingtonba tódult kétmilliós sokaságot.

Obama január 21-én teszi majd le nyilvánosan a hivatali esküt, a Capitolium lépcsőjén. A beiktatási ünnepségeket azonban távolról sem előzi meg az az izgalom, amely négy évvel ezelőtt uralta az Egyesült Államokat, amikor első alkalommal költözhetett fekete elnök a Fehér Házba.

Nem teltek meg a szállodák

A beiktatási szervezőbizottság a nem éppen rózsás gazdasági helyzetre, részben a biztonsági intézkedések költségeinek csökkentésére hivatkozva, idén négyről háromnaposra kurtította az elnök hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepségeket. Csökken a rendezvények száma is: míg 2009-ben 10 beiktatási bált tartottak az amerikai fővárosban, most ilyenből mindössze 2 lesz, és mindkettőt a Washingtoni Kongresszusi Központban tartják majd.

2009-ben 130 zenekar és mintegy 15 ezer ember vonult fel a Pennsylvania Avenue-n, idén ezekből is kevesebb lesz. Négy éve az összes szállodai szoba a beiktatás előtt hónapokkal elkelt az amerikai fővárosban és környékén, ma azonban még mindig bőven vannak lefoglalatlan szállások.

Dupla eskü

Obama duplán fogja letenni a második kormányzási ciklusának kezdetét jelző hivatali esküt. Az első mandátuma ugyanis az alkotmány értelmében január 20-án délben jár le. Ez éppen vasárnapra esik, ám ezen a napon a hagyományok szerint beiktatási ünnepséget rendezni nem szokás. Obama ezért vasárnap először szűk körben, hétfőn pedig az ünneplésére összegyűlt tömegek előtt is fogadalmat tesz.

Az idei beiktatási szertartáson a tervek szerint jelen lesz az Egyesült Államok mind a négy életben lévő exelnöke, Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton és George W. Bush is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik