Nagyvilág

Mohamed újra képregényhős lett

A kiadót korábban fel akarták gyújtani a muzulmán vallásalapítóról közölt karikatúrák miatt, most nem tartanak botránytól.

Képregényt jelentetett meg szerdán Mohamed próféta életéről a Charlie Hebdo. A 64 oldalas különkiadás a lap szerkesztője szerint komoly kutatómunkán alapul, és egy francia–tunéziai szociológus munkája. A „Mohamed élete” című mű megjelenéséről hírt adott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is.

Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) szerdán délután felszólította az iszlám országokat, hogy ne engedjenek a képregény útján elkövetett “provokációnak”. Ekmeleddin Ihsanoglu, az OIC török főtitkára a szervezet székhelyén, a szaúd-arábiai Dzsiddában kiadott közleményében arra kérte a világ muzulmánjait, hogy “reagáljanak visszafogottan erre a lázításra”.

Egyidejűleg bírálta a francia szatirikus lap kiadványát, jóllehet azt személyesen még nem vette a kezébe. Ihsanoglu felszólította a francia hatóságokat, hogy tegyenek jogi lépéseket a hetilap szerkesztőségével szemben.

Utóbbi nem lát semmi sértőt a publikációban. “Ez egy muzulmán felhatalmazással készült életrajz, hiszen egy muszlim műve” – mondta Stephane Charbonnier főszerkesztő, aki maga illusztrálta a képregényt, címlapján a prófétával, amint egy tevét vezet a sivatagban.

A könyv ötlete még 2006-ban született, amikor egy dániai újságban karikatúrák jelentek meg Mohamedről, óriási felháborodást keltve a muzulmán világban. A Charlie Hebdo is leközölte ezeket a rajzokat, s ezért gyújtóbombát dobtak az irodájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik