Nagyvilág

Izraeli építkezések Jeruzsálemben

építkezés jeruzsálem (építkezés, )
építkezés jeruzsálem (építkezés, )

A nemzetközi tiltakozás ellenére az 1967-es határvonalakon túli, új jeruzsálemi építkezések terveit fogadták el Izraelben - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Az izraeli belügyminisztérium bejelentette, hogy a jeruzsálemi körzetért felelős bizottsága elfogadta 1200 új lakás felépítését a város Gilo nevű, az 1967-es háborúban elfoglalt negyedében. A végleges jóváhagyást követően kiírhatják az építési vállalkozók számára a pályázatokat. 66 hektárral tervezik Gilo lakónegyed bővítését.

A döntés része a palesztinok ENSZ-státusának novemberi emelését követő “büntető” építkezéseknek. A palesztinok maguknak követelik az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet, s az új építések, a zsidók számának ottani növekedése akadályozza bármiféle békeegyezmény kidolgozását.

“Izrael csak az utóbbi hét napban – 1967 óta példátlan sebességgel – 5350 új telepeslakás felépítéséről döntött Kelet-Jeruzsálemben” – írta üzenetében Daniel Seidemann, a Terrestrial Jerusalem nevű, a telepesek építkezéseit figyelő szervezet vezetője.

Szintén hétfőn Ehud Barak, a politikától a januári választások után visszavonuló védelmi miniszter jóváhagyta az Ariel nevű ciszjordániai telepesváros főiskolájának egyetemi rangra emelését. Ha a döntést egy formalitásnak tekintett aktussal hivatalosan is aláírják, negyvenéves szünet után nyolcra gyarapodik a zsidó állam egyetemeinek száma. Az arieli főiskola “felértékelése” ellen számos izraeli és külföldi szervezet, köztük az izraeli egyetemek is tiltakoztak, mivel az intézmény 1967-ben megszállt területen található.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Gideon Száár oktatási miniszter – mindketten a jobbközép Likud párt politikusai – üdvözölték Barak döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik