Külföld

Arameusul szólalt meg Benedek

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2012. 12. 25. 11:21

Békét kért.

A menekülők befogadása és a közel-keleti béke volt a témája XVI. Benedek homíliájának a szenteste az olaszokkal és külföldiekkel teli Szent Péter-bazilikában tartott szentmisén, melyen indonéz és arameus nyelven is imádkoztak.

“Ha a gyermek Jézussal menekülő Mária és József “az ajtónkon kopogtatna, adnánk-e helyet nekik? Képesek vagyunk-e helyet, időt és teret adni menekülteknek, vándoroknak, bevándorlóknak?” – kérdezte XVI. Benedek homíliájában.

Nincs időnk

Az egyházfő szenteste mondott beszéde szerint a mai ember az ajtaján kopogtató Istent sem engedi be, mivel a modern technológia korában “semmire nem maradt időnk, és csak saját magunkat akarjuk, a kézzel foghatót, a tapasztalható boldogságot, a személyes sikert, önmagunkkal vagyunk eltelve, nincsen helyünk másokra, gyerekekre, szegényekre, idegenekre”.

“Az igazság és jóság azonban létezik – vélte a pápa, aki ajánlja, “fegyverkezés, háború helyett a szenvedőket segítsük”. Kérte az Urat, “világítsa meg azokat, akik azt hiszik, hogy Isten nevében gyakorolnak erőszakot, döbbenjenek rá az erőszak értelmetlenségére”.


Szentmise

XVI. Benedek hangsúlyozta, tévednek azok, akik szerint a monoteista vallások vezettek a háborúkhoz, ha ez igaz lenne, “minden vallást el kellene törölni”. Békét sürgetett izraeliek és palesztinok között, Libanonban, Szíriában és Irakban. Reméli, hogy a közel-keleti keresztények megtarthatják otthonukat és “keresztények és muzulmánok Isten békéjében építik meg országaikat”.

A nyolcvanöt éves egyházfő a bazilika bejárata és az oltár közötti távolságot mobil pódiumon tette meg. A Betlehem és Róma közötti kapcsolat jelképeként a Szent Péter-bazilika oltáránál a betlehemi Születés templomában levő gyermek Jézus szobrának másolata állt. Tíz kisgyerek, négy olasz és két-két nigériai, kanadai és brazil virágot helyezett el az oltárnál. A szentmisén latinul, olaszul, spanyolul, angolul, németül imádkoztak. Az indonéz és arameus nyelven szóló ima a közel-keleti békét és a menekültek befogadását sürgette.

Gyertyagyújtás

A mise után a Szent Péter téren hétfőn ünnepélyesen felavatott betlehem jászolában elhelyezték a gyermek Jézus szobrát. Az avatás után a pápa egy Betlehemből érkezett fáklyáról meggyújtotta a “béke világosságát” jelképező gyertyát a dolgozószobája ablakában. Az egyházfő nem beszélt a pápai palota harmadik emeletén lévő, a Szent Péter térre néző ablaknál, csak néhány pillanatig imádkozott a világ békéjéért és az égő gyertyával a kezében keresztet vetett.

A pápa kedden a bazilika központi lodzsájáról mondja el a világ számos rádiós és televíziós csatornája által és az interneten is egyenesben közvetített beszédét. Szokás szerint több mint hatvan nyelven, köztük magyarul jelenti be Jézus megszületését, majd Urbi et Orbi karácsonyi áldását adja Róma városára és a világra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.