Nagyvilág

11 kisgyerek meghalt egy kínai balesetben

Több gyermek halt meg és sérült meg abban a két szerencsétlenségben, amely a hét elején történt Kínában, az egyik 11 kisgyermek életét követelte - számolt be kedden a kínai központi televízió, a CCTV.

A halálos áldozatokkal járó baleset hétfőn történt a kelet-kínai Csiangszu tartomány Kujhszi városában. Egy óvodás korú gyermekeket szállító kisbusz egy három méter mély tóba borult, a helyszínen három gyermek halálát okozva. További nyolc kisgyerek a kórházban halt meg, s mindössze négyen élték túl közülük a balesetet.

A CCTV beszámolója szerint a hétszemélyes kisbuszt az engedéllyel nem rendelkező óvoda munkatársai túlzsúfolták, a 15 gyermeken és a sofőrön kívül egy kísérő is tartózkodott a járműben, mikor a baleset történt. A televízió információi szerint a sofőr a megengedettnél gyorsabban vezetett, és egy parkoló gépkocsit próbált kikerülni, így borult a tóba. A sofőrt őrizetbe vették a hatóságok, a baleset körülményeinek vizsgálata jelenleg is tart.

A másik, szintén gyermekeket érintő eset az észak-kelet-kínai Hopej tartományban történt, ahol egy gáztartállyal felszerelt, petárdával teli autó sofőrje középiskolások egy csoportjába hajtott, tizenhárom iskolást megsebesítve. Sem a gáztartály, sem a petárdák nem robbantak fel, halálos áldozata nincs az esetnek. Több gyermeket csonttöréssel szállítottak kórházba.
Az elkövető kilétét nem fedte fel a sajtó, annyit lehet csak tudni, hogy az illető nem állt alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt. Ami a lehetséges okokat illeti, egyelőre csak találgatások vannak: a sofőr állítólag nehezen viselte, hogy amikor lánya három évvel ezelőtt gyilkosság áldozatává vált, a bíróság nem ítélte halálra az összes elkövetőt.

Az elmúlt három évben Kínában több támadást követtek el gyermekek ellen, legutóbb december 14-én egy férfi konyhakéssel sebesített meg 23 tanulót. Az iskolabuszokban szállított gyermekeket érintő biztonsági előírások fokozását korábban Ven Csia-pao miniszterelnök ígérte meg, miután egy elvileg mindössze kilencszemélyes kisbusz – amelyben 62 óvodás gyermek és két kísérőjük zsúfolódott össze – karambolozott, 19 gyerek és a két felnőtt halálát okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik