Nagyvilág

Fogva tartanak egy amerikait Észak-Koreában

Észak-Korea megerősítette pénteken, hogy őrizetbe vett egy amerikai állampolgárt, aki bevallotta, hogy bűncselekményt követett el. A férfi – neve alapján – koreai származású.

Pae Jun Ho november 3-án turistaként lépett be a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba, s egy turistacsoport vezetőjeként bűncselekményt követett el a KNDK ellen – jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, hozzátéve, hogy a férfi „a megfelelő intézmény őrizetébe került”, és „jogi eljárás” indul ellene.

A KCNA szerint Pae elismerte a bűncselekményt, amelyet „bizonyíték támaszt alá”. Az Egyesült Államok érdekeit Észak-Koreában képviselő svéd nagykövetség képviselői a jelentés szerint pénteken meglátogatták a fogva tartottat.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő megerősítette az amerikai őrizetbe vételét, de nem közölt semmit a kilétéről. A Kukmin Ilbo című dél-koreai lap értesülése szerint egy 44 éves amerikai–koreai állampolgárról van szó, aki idegenvezető, s a csoportjában lévő egyik turistánál olyan számítógéplemezt találtak, amely állítólag érzékeny adatokat tartalmazott.

Az utóbbi években már több amerikai állampolgárt vettek őrizetbe, majd engedtek szabadon a távol-keleti kommunista országban. 2010-ben Jimmy Carter volt amerikai elnöknek sikerült kieszközölnie a harmincéves Aijalon Mahli Gomes szabadon engedését. A bostoni férfit előzőleg nyolcévi szabadságvesztésre ítélték, mert Kína felől engedély nélkül átlépte az észak-koreai határt. Egy évvel korábban Bill Clinton volt elnök érte el két amerikai újságírónő, Laura Ling és Euna Lee kiszabadulását, akiket hasonló vádakkal tartottak fogva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik