Nagyvilág

A Keresztapa órái meg vannak számlálva

Bernardo Provenzano (Bernardo Provenzano)
Bernardo Provenzano (Bernardo Provenzano)

Súlyos műtét után kómában van az egykori hírhedt szicíliai maffia feje. A 79 éves bűnöző már régóta meg akar halni.

A pármai börtönben többszörös életfogytiglani büntetését töltő Bernardo Provenzano elesett a cellájában és beütötte a fejét. A 79 éves férfin agyműtétet hajtottak végre, az orvosok szerint állapota súlyos.

A Cosa Nostra egykori főnökének ügyvédje a Provenzanóra vonatkozó szigorú büntetési szabályok enyhítését kérte. A keresztapa eddig havonta egyszer találkozhatott rokonaival, akiket most kórházi ágyához engedtek.


2006-os kép a vezérről Fotó: AFP

A szicíliai Corleonéban született Provenzano 1993-ban, a maffiavezér Toto Riina letartóztatása után vált a szervezet irányítójává. 43 év körözés után 2006-ban tartóztatták le egy Palermo közeli parasztházban.

Az utóbbi hat évet kiemelt biztonságú olasz börtönökben töltötte, sokáig teljes elszigeteltségben. Cellájában még rádiót sem hallgathatott, levelet sem írhatott, miután kiderült, hogy még a börtönből is rejtjeles üzenetekkel vezette tovább a bűnszervezetet.

Tavaly rákban betegedett meg. Idén májusban öngyilkossági kísérletet követett el börtöncellájában: fejére húzott egy zacskót, de időben megmentették. Ügyvédje szerint Provenzano most is szándékosan esett el, hogy véget vessen életének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik