Nagyvilág

Jó üzlet a világvége

A vég bizonytalan, de december 21-e közeledtével csúcsra jár a világvége-őrület és persze a biznisz is.

Azt nem lehet tudni, hányan hisznek abban, hogy december 21-én vége lesz a világnak, jó néhányan viszont biztosan jó üzletet építenek a hiedelmekre. Az Egyesült Államokban például már évekkel ezelőtt beindult a világvége-biznisz. Leleményes üzletemberek átalakítottak egy hidegháborús rakétasilót, és földalatti, atombiztos bunkerként kínálják paranoiás kliensek számára.

„A világban manapság rengeteg a bizonytalanság. Az emberek félnek, mert nem tudják, még mi jöhet. Szeptember 11-e, az ikertornyok összeomlása, a világ különböző pontjain kirobbanó konfliktusok mind arra döbbentenek rá minket, hogy bármi bármikor megtörténhet” – magyarázza a bunker tulajdonosa Al Ghaoui Hesna Bábel című riportműsorában.

Az érdeklődők  komoly fejlesztéseket képzelnek az egész telekre. Például létrehozhatnak egy olyan önellátó, túlélő közösségi központot, ahol a tagok építhetnének egy házat fenn, és kapnának egy bunkerrészt odalenn, a silóban. A ma esti rendkívüli kiadásban a NASA bázisán választ kapnak arra is, hogy mennyire valósak a félelmek egy pusztító napkitöréssel kapcsolatban, amelyet sokan szintén idén decemberre jeleztek előre.

Pozitív erők

Egy nyugat-törökországi békés falu, az Epheszosz ókori város közelében fekvő Sirinice hetek óta kiteheti a „megtelt” táblát, annak köszönhetően, hogy a települést a hiedelmek szerint megkíméli a világvége. Különböző „jósok” a maja naptárra, pontosabban annak utolsó napjára (2012. december 21.) hivatkozva azt állítják, hogy ezen a napon el fog pusztulni a világ.

A millenaristák szerint a 600 fős falut pozitív erők járják át, mert állítólag innen emelkedett Szűz Mária a mennyekbe, aminek köszönhetően valóságos idegenforgalmi csúcsszezon kezdődött a településen: mind a 400 szállodai ágyát lefoglalták. „Most első ízben fordul elő ilyesmi a téli szezonban. Vannak, akik azt gondolják, hogy erős Sirinice energiája. Azt hiszik, hogy egy másik kozmikus célhoz jutnak el” – mondta az egyik szállodatulajdonos.

Egy francia falu, Bugarach is tömegrohamra számíthat, miután világszerte elterjedt a legenda arról, hogy ott lehet túlélni a világvégét.

Nagy ostobaság

Erich von Däniken svájci író megalapozatlannak tartja az állítólag közeli világvégétől érzett félelmeket. „Az egész egy nagy ostobaság! Felejtsétek el a világvégéről szóló mesét” – idézte a zürichi Blick újság a 77 éves vitatott írót, aki hozzátette: „Naptáraikban a maják sehol sem jósoltak ilyesmit.”

A svájci író 1968-ban azzal az elméletével vált ismertté, amely szerint az emberiség egykor földöntúli lényekkel érkezett a Földre. Däniken szerint azonban a szóban forgó napon csupán a maja időszámítás egy hosszú ciklusa ér véget. Másnap pedig minden kezdődik elölről.

Büntetés rémhírterjesztésért

Kínában már több mint ötven embert vettek őrizetbe a hatóságok, amiért azt terjesztették, hogy napokon belül eljön a világvége. Az ilyen jóslatok hetek óta terjednek az interneten, a legnépszerűbb Sina mikroblogon például már több mint 10 millió ezzel kapcsolatos bejegyzés született. A rémhír terjedése ellen a kínai újságok és televíziók tájékoztató anyagokkal, a rendőrség pedig országos kampánnyal igyekszik védekezni.

Programterv

Tömeges az érdeklődés a Drezdában őrzött maja kódex iránt, amely tartalmazza a közkeletű vélekedés szerint december 21-re világvégét jelző naptárat. Mindenekelőtt olyan látogatók keresik fel a német város egyetemi könyvtárát, akik attól tartanak, hogy soha többé nem láthatják a 800 éves kéziratot – mondta Katrin Matteschk, a könyvtár szóvivője. Hozzátette: a kódex december 21. után is megtekinthető. Arról, hogy mit is tartalmaz a maja naptár, itt olvashat. Végül jöjjön egy képzeletbeli napirend péntekre a Facebookról:

5:00 A lakosság ébredése
6:00 A maják érkezése, elszállásolása
7:00 A földönkívüliek érkezése
8:00 A G8 államfőinek érkezése
9:00 A Szentek és az egész pereputty (kupleráj) érkezése
10:00 Világvége Himnusz : Tata Yoyo, Capri c’est fini, Highway to Hell, PSY – Gangnam style
11:00 Köszöntőbeszéd
12:00 Világvége-kiértékelés
14:00 Egy perc csend
16:00 Uzsonna
17:00 Bál megnyitása
18:00 Maják távozása
19:00 Tűzijáték és PSG–OM focimeccs
21:00 Angyalok és arkangyalok távozása
22:00 Ünnepség zárása
23:00 Világvége

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik