Nagyvilág

Gyilkos tájfun: eddig több mint ezer ember halt meg

Tovább nőtt, 1020-ra emelkedett a Fülöp-szigetekre múlt hét kedden lecsapott Bopha tájfun halálos áldozatainak száma, és immár több mint 844 eltűntet tartanak nyilván - közölte vasárnap az illetékes hatóság.

A halálos áldozatok száma több mint száz fővel, az eltűnteké több mint kétszázzal haladja meg a három nappal korábbi adatokat.

A katasztrófák elhárításáért és következményeik felszámolásáért felelős tanács regionális koordinációs központot állított fel Davao városában az esetleges túlélők és az eltűntek felkutatására. A mentési munkálatok segítésére a hadiflottát és a parti őrséget is mozgósították.

Az elmúlt két évtized legsúlyosabb Fülöp-szigeteki tájfunja december 4-én csapott le viharos széllel és heves esőzésekkel az ország déli Mindanao szigetére, kiterjedt árvizeket okozva Compostela Valley és Davao Oriental tartományokban.

Tizenkét nappal a tájfun érkezése után harminc tartományban vagy városban még mindig nincs áramszolgáltatás, hat tartományban pedig a vízellátás sem megoldott – áll a Fülöp-szigeteki katasztrófaelhárítási központ vasárnap reggeli jelentésében.

A természeti csapás által letarolt térség több mint 6,2 millió lakosa számára okoz gondot a napi élelem előteremtése vagy az, hogy megfelelő átmeneti szállása legyen.

A mezőgazdasági károkat jelenleg 16 milliárd Fülöp-szigeteki pezóra (390 millió amerikai dollár), az infrastruktúrában keletkezett károkat pedig 7,7 milliárd pezóra becsülik (1 USA dollárt 41 pesóért adnak). A helyben Pablo névre keresztelt tájfun egyebek közt 385 iskolát rongált meg a szigetország 22 tartományában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik