Nagyvilág

Kádárhoz hasonlítják Orbánt

Orban-Viktor-EU(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )
Orban-Viktor-EU(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )

A legnagyobb példányszámú osztrák bulvárlap szerint Orbán Viktor már túltesz Kádár Jánoson is.

A Kronen Zeitung jegyzetírója szerint nem szűnik a magyar kormány tiltakozása az ORF ősszel sugárzott, Paul Lendvai és a német Andrea Morgenthaler által készített, Nemzeti álmok: Magyarország búcsúja Európától? című dokumentumfilmje miatt.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy többször is tiltakozott levélben hazánk bécsi nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince, aki szerint a dokumentumfilm egyoldalú volt. Igaz, a sugárzást kerekasztal-beszélgetés követte, amelyen többek között Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Hans Kaiser, a német konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány volt magyarországi irodavezetője is részt vett.

A nagykövet először az ORF vezetéséhez, majd a panasztestületéhez fordult kifogásaival. A Kronen Zeitung szerint a magyar kormány heves tiltakozása meglepte az ORF vezetését, mert ilyen hozzáállással még a Kádár-rezsim idején sem találkoztak.

Paul Lendvai ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Kurier című lapnak, ahol úgy vélekedett: a magyar kormány immár a tájékoztatás szabadságát támadja. Ez már kampány, ami nemcsak ellene irányul, hanem minden, külföldön élő magyar ellen, aki kritikát fogalmaz meg. – Addig nem hagyják az embert békén, amíg meg nem hal – mondta Lendvai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik