Nagyvilág

150 külföldi politikus Gyöngyösi ellen

gyöngyösi márton (gyöngyösi márton, )
gyöngyösi márton (gyöngyösi márton, )

Tiltakoznak a jobbikos felszólalása ellen.

Nyílt levélben tiltakozik 150 külföldi politikus, köztük egy izraeli miniszter és az Európai Parlament (EP) két alelnöke, illetve a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) alelnöke a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása ellen. Mint írták, a képviselő a kormány és a parlament zsidó származású tagjainak összeírását szorgalmazta.

A köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének címzett nyílt levélben az aláírók kifejezik mély aggodalmukat a novemberi felszólalás miatt, és elítélik azt. Az aláírók sürgetik az alapvető jogok tiszteletben tartását és érvényre juttatását, és emlékeztetnek, hogy az „ilyen antiszemita nyilatkozatok rettenetes következményei” vezettek a holokauszthoz.

A nyílt levél aláíróinak többsége európai parlamenti képviselő, de köztük van mások mellett Juli Edelstein izraeli tájékoztatási és diaszpóraügyi miniszter, Alejo Vidal-Quadras, az EP spanyol kereszténydemokrata és Alexander Alvaro, az EP német liberális alelnöke, Petra Pau, a Bundestag alelnöke és Doug Lamborn amerikai republikánus kongresszusi képviselő is.

A levél az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció honlapján jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik