Nagyvilág

Lemondott az izraeli külügyminiszter

Lemondott tisztségéről Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter pénteken, miután vádat emeltek ellene.

Liberman, aki ellen egy régi ügy miatt csalás és bizalommal való visszaélés miatt emeltek vádat, közleményében közölte: bár nem követett el bűncselekményt, úgy döntött, hogy lemond külügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, továbbá (parlamenti képviselői) mentelmi jogáról. Egyben reményét fejezte ki, hogy mielőbb sikerül tisztáznia magát.

Az izraeli igazságügy-minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy vádat emelnek a külügyminiszter ellen. A vád szerint a miniszter Izrael volt fehéroroszországi nagykövete révén jogtalanul jutott hozzá saját bűnvádi eljárásával összefüggő bizalmas információkhoz, és cserében segítette a diplomata karrierjét.

Eredetileg választási kampány illegális finanszírozásával, illetve közpénzek szabálytalan felhasználásával is gyanúsították, de Jehuda Weinstein államügyész közleménye szerint erre végül nem találtak elég bizonyítékot, így azt a dossziét lezárták. A legkisebb vád is beárnyékolhatja azonban a politikai karrierjét, és a jelentés után egy nappal a miniszter döntött lemondásáról.

Az eddigi közvélemény-kutatások szerint a Liberman vezette a Jiszráel Béténu nacionalista jobboldali párt és Benjámin Netanjahu pártja, a Likud alkotta választási szövetség várhatóan győz a január 22-i parlamenti választásokon.

A szókimondó külügyminiszter, a kormánykoalíción belüli befolyásos politikus nacionalista szólamairól ismert, és a választási kampány kulcsfontosságú szereplőjének számított.

A népszerűségi listákon előkelő helyet elfoglaló, moldovai születésű politikus nélkül egyes közvélemény-kutatók szerint a pártszövetség támogatottságának csökkenésére lehet számítani.

A kormányfői hivatal egyik illetékese szerint Netanhaju látja el ideiglenesen a külügyminiszteri feladatokat a választásokig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik