Nagyvilág

Korrupció miatt repült a pártvezér

korrupcio(210x140)(2).jpg (kenőpénz, )
korrupcio(210x140)(2).jpg (kenőpénz, )

A szecsuani párttitkárhelyettes az utóbbi idők legmagasabb beosztású, miniszteri szintű vezetője, akit utolért az országosan meghirdetett korrupcióellenes harc.

Korrupció gyanúja miatt leváltották Szecsuan tartomány párttitkárának miniszteri rangú helyettesét – derült ki a Hszinhua hírügynökség csütörtöki jelentéséből. Az ország egyik legnépesebb tartományának felső vezetője, Li Csun-cseng ellen a hivatalos bejelentés szerint „komoly fegyelemsértés” miatt indítottak nyomozást. A központi kormány egyben megfosztotta Lit minden kormányzati tisztségétől.

Sajtóértesülések szerint hivatali befolyással való üzérkedéssel és zavaros ingatlanügyletekben való részvétellel gyanúsítják. A helyiek közül sokan felelősnek tartják Csengtu régi városrészének önző szempontok alapján történt lerombolásáért.

Lit egyelőre a megszokott sorrend szerint a kommunista párt ellenőrző szervei vizsgálják, s bizonyított fegyelmi vétsége után, a pártbéli szankciókat követően adják át – szükség esetén – az állami igazságszolgáltatásnak. Az 56 éves férfi tavaly szeptember óta töltötte be jelenlegi pozícióját, előtte a tartomány székhelyén, Csengtuban építette a karrierjét. A nagyvárosban 1998-ban polgármester-helyettes, később polgármester, majd 2003-től nyolc éven át párttitkár volt. Lit 2002-ben, majd az idei kongresszuson ismét póttagnak választották a kommunista párt központi bizottságába.

A szecsuani párttitkárhelyettes az utóbbi idők legmagasabb beosztású, miniszteri szintű vezetője, akit utolért az országosan meghirdetett korrupcióellenes harc.

A lépés összhangban van a múlt hónapban pártfőtitkárrá választott Hszi Csin-pingnek a korrupcióval szembeni határozott fellépést ígérő szavaival és a párt fegyelmi és ellenőrző bizottsága elnökének, Vang Csi-sannak hónap eleji kijelentésével, miszerint „a bizalom sohasem helyettesítheti az ellenőrzést”.

Megfigyelők szerint várható, hogy az új kínai vezetés, amely azt is hirdeti, hogy „nem lehetnek olyanok, akik a törvények felett állóknak tartják magukat”, több hasonlóan magas vagy még ennél is magasabb szintű vezetőt is „elővesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik