Nagyvilág

Ősgyíkot neveztek el Barack Obamáról

Barack Obama (barack obama, )
Barack Obama (barack obama, )

Barack Obama elnök széles mosolyát megörökítendő, amerikai kutatók az Obamadon gracilis nevet adományozták egy késő krétakorban a mai Észak-Amerika területén élt gyíknak.

A Polyglyphanodontidae gyíkcsaládhoz tartozó kicsiny, rovarokkal táplálkozó gyík maradványaira még 1974-ben bukkantak kutatók Montana állam keleti részén, és akkor a Leptochamops denticulatus gyíkcsaládba sorolták. Utólag derült ki, hogy egy új fajról van szó.

Az Obamadon gracilis egyike annak a kilenc újonnan felfedezett fajnak, amelyeket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ban mutattak be a szakemberek hétfőn.

Az új gyíkfaj elnevezéséhez a Yale és a Harvard Egyetem kutatói a latin Obamadon szót egyesítették a gracilis szóval. Előbbi Obama fogait, utóbbi pedig karcsút, keskenyt jelent. “A gyíknak nagyon hosszú, egyenes fogai voltak és Obamának is hosszú, keskeny metszőfogai vannak és széles mosolya” – magyarázta Nick Longric paleontológus.

Az ősgyík mintegy 145,5 millió évvel ezelőtt élt, és a dinoszauruszokkal együtt mintegy 65 évvel ezelőtt pusztult ki.

A szakemberek a névválasztásról elmondták, hogy soha fel sem merült a Romneydon elnevezés. A Clintondon név sem hangzott jól – magyarázta Longrich, aki annak idején Hillary Clinton elnökjelölését támogatta Obama ellenében a Demokrata Pártban.

Barack Obama nem az első amerikai elnök, akinek nevét felhasználták fajok elnevezésére. Thomas Jefferson nevét egy óriáslajhár (Megalonyx jeffersonii) kapta.

Idén öt újonnan felfedezett sügérfajt neveztek el Barack Obamáról, Bill Clintonról, alelnökéről, Al Gore-ról, Jimmy Carterről és Theodore Rooseveltről.

2005-ben George Bushról, Dick Cheney volt alelnökről és Donald Rumsfeld egykori védelmi miniszterről kereszteltek el egy-egy bogárfajt.

Más hírességek nevét is felhasználták kutatók fajok elnevezésére: az amerikai popsztárról, Beyoncéról egy lódarázsfajtát, Bob Marley legendás amerikai zenészről egy parazita rákfajt neveztek el, Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója nevét egy nyúl viseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik