Nagyvilág

Fellőtte rakétáját Észak-Korea

Dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetéseivel Észak-Korea útnak indította a műholdat szállító háromfokozatú rakétáját, és a kísérlet ezúttal feltehetően sikeres volt.

Japán és dél-koreai közlések szerint a hordozórakétát helyi idő szerint 9.49-kor bocsátották fel Észak-Korea északnyugati részén található rakétaindító terepről. A rakéta déli irányban haladva átrepült a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger, illetve az Okinawa-szigetek felett. A rakéta nem tért le a kijelölt pályáról, mindhárom fokozata a tengerbe esett, és a kísérlet feltehetően sikeres volt.

Japánban és Dél-Koreában is összehívták a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését. A tokiói kormány mélységes sajnálatát fejezte ki a rakétaindítás miatt, megengedhetetlennek nevezte, és az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) rendkívüli ülésének azonnali összehívását kérte. Követelte az Észak-Korea elleni szankciók kiterjesztését.

Határozottan elítélte a rakétaindítást Szöul és Manila is, amely sok más országhoz hasonlóan ballisztikus rakéta tesztelésének tartja a műholdfelbocsátásnak beállított kísérletet. Suzan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal fenyegetőzött, hogy komoly következményei lesznek a rakétakísérletnek. Nyugati diplomáciai források szerint az Egyesült Államok is a BT összehívás kérte.

Az amerikai rakéta-felderítő rendszer észlelte az észak-koreai rakéta indítását, amely – ez első elemzésekből ítélve – az űrbe szállított egy eszközt, amely Föld körüli pályára állt – közölték az észak-amerikai légvédelmi parancsnokságnál. A tájékoztatás szerint a rakéta nem jelentett semmilyen fenyegetést Észak-Amerikára nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik