Nagyvilág

Megbukott a máltai kormány

Megbukott a máltai kormány hétfőn, ugyanis a képviselők többsége a Lawrence Gonzi miniszterelnök által beterjesztett költségvetési tervezet ellen szavazott.

A kormányfő bejelentette, hogy kedden felkeresi az államfőt, és a parlament feloszlatását, illetve új választások kiírását fogja kérni tőle. Az államfő várhatóan márciusra fogja kitűzni a választás időpontját.

Gonzi jobbközép kormányának hajszálvékony többsége volt a törvényhozásban. A költségvetés elfogadásához egy szavazat hiányzott: a kormánytöbbség egyik képviselője, Franco De Bono az ellenzékkel együtt a törvény ellen szavazott, ami elegendő volt ahhoz, hogy megbukjon a Gonzi-kormány. A renitens képviselő nem értett egyet a közlekedési miniszter reformterveivel, ezért ellenezte a büdzsé elfogadását.

Lawrence Gonzi pártja, a Nemzeti Párt már 15 éve van hatalmon. Gonzi 2004-ben lett miniszterelnök, Edward Fenech Adamit követve. Vezetése alatt, 2008-ban csatlakozott a szigetország az Európai Unióhoz, majd az euróövezethez is. A rákövetkező évben tartott választáson Gonzi pártja ismét győzni tudott, de csak egyfős többségre tett szert a parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik