Nagyvilág

Elítélték az orosz expresszvonatos robbantókat

birosag(210x140)(9).jpg (bíróság, ítélet)
birosag(210x140)(9).jpg (bíróság, ítélet)

Az orosz főváros és Szentpétervár között közlekedő expresszvonat elleni merényletkísérlettel vádolt kaukázusi lázadók húsz évet kaptak.

Az Imarat Kavkaz (Kaukázusi Emirátus) nevű iszlám fegyveres csoporthoz tartozó négy férfi tavaly nyáron akarta felrobbantani a Szapszan (Vándorsólyom) fantázianévre hallgató vonatot, de tervüket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsította.

A legsúlyosabb  büntetést a terrorcselekmény fő szervezőjének tartott Iszlam Hamzsujev kapta. Az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföldről származó 23 éves férfinak 18 évet kell fegyházban töltenie. Társait, Manszur Umajevet 17, Manszur Edilbijevet 16, Fail Nyevljutovot pedig 15 év, szintén fegyházban letöltendő büntetésre ítélte a moszkvai városi bíróság.

Az elítéltek ügyvédjei fellebbezést nyújtanak be.

A nyomozás szerint Hamzsujev 2011 júniusában lépett be a fegyveres csoportba, amelynek a szerelvény felrobbantását tűzték ki feladatul.

A csoport tagjai egy bérelt moszkvai lakásban több mint tíz és fél kiló trotil erejének megfelelő robbanószerkezetet készítettek. Már a merénylet helyét és idejét is kijelölték, s a robbanóeszközt elrejtették egy moszkvai parkban, de a szövetségi biztonsági szolgálat emberei megtalálták és hatástalanították a szerkezetet – közölte Marija Gridnyeva, az orosz főügyészség szóvivője.

Korábban a Moszkva–Szentpétervár vasútvonalon, a Nyevszkij Expressz alatt felrobbant egy pokolgép 2009 novemberében. A merényletben – amelyet a csecsen hadúr, Doku Umarov emberei vállaltak magukra – 28 ember meghalt, közel száz ember megsebesült. A terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított négy személyt májusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik