Nagyvilág

Bejutottak a magyarok a román parlamentbe

A kormányon lévő román Szociál-liberális Szövetség (USL) fölényesen, mintegy 60 százalékos eredménnyel nyerte meg Romániában a parlamenti választásokat az urnazárást követő exit poll eredmények alapján, amelyek szerint az RMDSZ támogatottsága az 5 százalékos parlamenti küszöb határán mozog.

Romániában öt közvélemény-kutató intézet végzett exit poll felmérést, amelyek szerint a balközép jellegű USL támogatottsága 55-58,3 százalék közötti volt. Második helyen az ellenzéki jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) áll 18-21 százalék közötti támogatottsággal.

Az RMDSZ valamennyi felmérés szerint 5 százalék körüli eredményt ért el. Az exit poll eredmények azonban általában az este hét órai helyzetet mérték, s így az RMDSZ esetében még nem biztos, hogy valóban elérte-e az öt százalékot. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a felmérések szerint 1,16 százalékot szerzett, így valószínűsíthető, hogy nem jutott be a parlamentbe.

Az RMDSZ elnök azonban biztos a dolgában, Kelemen Hunor kijlenetette, a párt biztosan ott lesz a következő parlamentben mind a képviselőházban, mind a szenátusban. Hozzátette: az RMDSZ nem egy “ötszázalékos” párt, amint azt a közvélemény-kutatások mutatják, hanem az erdélyi magyar közösség képviselője. “A felelősségünk százszázalékos minden olyan magyar ember iránt, aki ránk szavazott, de azok iránt is, akik nem bennünket választottak, vagy nem jutottak el ma az urnákhoz” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Victor Ponta, az USL társelnöke a választások után azt mondta, a választók akarata “példátlanul egyértelmű és világos” volt, így az USL abszolút többséget szerzett. Ponta jelezte, hogy felelősséggel viszonyul majd az ellenzékhez, amelyet tisztelni fog. Bejelentette azt is, hogy beszélt telefonon Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, és megállapodtak, hogy hétfőtől tárgyalásokat kezdenek egy kétharmados alkotmánymódosító parlamenti többség kialakításáról, amely képes végrehajtani a reformokat.

A román ellenzéki, jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) abban bízik, hogy a végleges eredmények szerint meghaladják a 20 százalékot – jelentette ki urnazárást követően Vasile Blaga, az ARD társelnöke. A szövetség legnagyobb erejét alkotó, Traian Basescu államfőt támogató  Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökeként is megszólaló Blaga arra biztatta a szavazókörzetekben lévő embereiket, hogy kövessék figyelemmel a szavazatszámlálást.

Helyi idő szerint este 9-kor ért véget a szavazás Romániában, ahol a választópolgárok a parlament összetételéről döntöttek. A voksolás különösebb rendellenességek nélkül zajlott, viszont az időjárás miatt a vártnál alacsonyabb volt a részvétel.

A téli időjárás alaposan megzavarta a szavazást, hiszen a délelőtt folyamán több száz szavazóhelyiség ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét, vagy később nyitottak a tervezetthez képest. A havazás főleg Bánságban és Erdélyben okozott nehézségeket. Temes, Arad és Hunyad megyében több település áram nélkül maradt.

Románia keleti részén is gondok voltak, hiszen például a Mediafax hírügynökség tudósítása szerint a Galati megyei Cosmesti faluban délután hat órakor áramszünet volt, így elemlámpák és gyertyák fényénél zajlott a voksolás a helyi szavazókörzetben.

A havazás a belső-erdélyi, a partiumi és a székelyföldi megyéket is érintette. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben a részvételi arány elmaradt az országos átlagtól, amely délután hat órakor 36,54 százalék volt.

A román belügyminisztérium közlése szerint délután öt óráig 370 feljelentést regisztráltak, amelyek választási rendellenességekre és szabálytalanságokra vonatkoztak. A hatóságok 41 bírságot róttak ki, és 35 megvesztegetés-gyanús esetről szereztek tudomást, amikor jelöltek pénzt adtak a választóknak, hogy menjenek el szavazni.
A voksolás idején három ember életét vesztette hirtelen rosszullét nyomán. Egyikük a szavazóhelyiségben hunyt el, a másik kettő közvetlenül a szavazókörzetből való kijövetel után.

Traian Basescu román államfő egyébként vasárnap este az egyik közösségi portálon közzétett üzenetében szavazásra buzdította a romániai magyarokat. A videóüzenetben Basescu felhívta a romániai magyarok figyelmét arra, hogy lényeges elmenniük szavazni, hiszen jogaik és érdekeik csak így védhetők meg hatékonyan. Basescu azt követően tette ezt a felhívást, hogy a magyarok által jelentős mértékben lakott megyékben a választáson való részvétel elmaradt az országos átlagtól.

Helyi idő szerint délután hatkor, három órával az urnazárás előtt a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül a választási részvétel tekintetében egyedül Bihar (36,82 százalék) haladta meg enyhén az országos átlagot, amelyhez Hargita megye (36,51 százalék) felzárkózott, viszont Kovászna (33,31 százalék), Maros (34,93 százalék), Szatmár (32,05 százalék) és Szilágy megye (35,55 százalék) az országos átlag alatt helyezkedett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik