Nagyvilág

Eljárás indul a viccelő rádiósok ellen

katalin és vilmos (vilmos és katalin)
katalin és vilmos (vilmos és katalin)

Eljárást indított a Scotland Yard annak a két ausztrál rádiós lemezlovasnak az ügyében, akik a brit uralkodónak és fiának kiadva magukat bizalmas orvosi információhoz jutottak Vilmos herceg várandós feleségének állapotáról a hercegnőt kezelő londoni kórház megtévesztett személyzetétől.

A hívást fogadó ápolónőt a hétvégén holtan találták londoni lakásában, és bár az ügyet vizsgáló brit hatóságok részéről hivatalosan egyelőre nem hangzott el az öngyilkosság szó, a brit sajtó tényként kezeli, hogy a 46 esztendős, kétgyermekes Jacintha Saldanha önkezével vetett véget életének.
A Scotland Yard vasárnap Londonban közölte, hogy a világszerte hatalmas felháborodást kavaró ügyben felvette a kapcsolatot az ausztrál bűnüldöző hatóságokkal.

A The Sun – a legnagyobb példányszámú brit napilap – vasárnapi értesülése szerint a brit hatóságok akár Greig és Christian kiadatását is kérhetik Ausztráliától, és a két rádiós ellen emberölés gyanújával indulhat büntetőper Nagy-Britanniában.

Ezt a forgatókönyvet a BBC-nek nyilatkozó jogi szakértők mindazonáltal meglehetősen valószínűtlennek nevezték, arra hivatkozva, hogy nem lehet bizonyítani a “bűnös szándékot”.
Ausztráliában azonban eljárás indulhat ellenük, mivel az ausztrál törvények tiltják az olyan magánjellegű beszélgetések nyilvánosságra hozatalát, amelyeket valamilyen hangátviteli berendezéssel – vagyis például telefonon – folytattak és rögzítettek.

A hívást a 2Day FM nem egyenesben közvetítette, hanem rögzítette, és jogászokkal tartott konzultáció után sugározta.
A BBC által idézett jogi szakértők szerint az ausztrál kommunikációs és médiahatóság (ACMA) akár a rádióállomás működési engedélyét is visszavonhatja, bár ez nem túl valószínű.
Az adót működtető Southern Cross Austereo nevű cég bejelentette, hogy a két lemezlovas műsorát felfüggesztette, és a rádióállomás hétfőig nem sugároz reklámokat.
Londoni értesülések szerint azonban a reklámok sugárzásának felújítása – és így az adó hosszú távú fennmaradása is – erősen kétségesnek tűnik, mivel a hirdetők a 2Day FM rádióval szemben világszerte kialakult rendkívül ellenséges hangulatban egymás után vonják vissza hirdetési megbízásaikat a cégtől.

A brit és az ausztrál sajtó egybehangzó vasárnapi értesülései szerint a két rádiós “idegösszeomláshoz közeli” állapotban van és gyakorlatilag bujkál, tekintettel a tragédiába torkollt incidens példátlan globális visszhangjára.
A Daily Star Sunday és a Sunday People című vasárnapi brit bulvárlapok egyaránt olyan értesülést közöltek, hogy Greig és Christian folyamatos megfigyelés alatt áll, mert attól lehet tartani, hogy ők is öngyilkosságot követnek el.

Katalin hercegnőt, Vilmos herceg feleségét három napig kezelték a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházban, hirtelen támadt heveny terhességi rosszullétei miatt.
A két ausztrál rádiós nem sokkal később felhívta a kórházat, és elhitette a személyzettel, hogy II. Erzsébet királynő, Vilmos herceg nagymamája, illetve Károly walesi herceg, a brit trón első számú várományosa, Vilmos édesapja van személyesen a vonalban.

A telefonhívásra válaszoló ápolónő, Jacintha Saldanha – abban a hiedelemben, hogy valóban a brit uralkodóval és fiával beszélt – jóhiszeműen továbbkapcsolta hívást a hercegnőt kezelő osztályra, ahol egy másik ápolónő röviden, de részletesen beszámolt Katalin állapotáról, bizalmas orvosi adatokat is kiszolgáltatva a hívóknak.
Jacintha Saldanha a brit sajtó nem hivatalos értesülései szerint felakasztotta magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik