Nagyvilág

Mégsem méreg ölte meg a török elnököt?

kabitoszer(960x640)(3).jpg (drog, kábítószer, )
kabitoszer(960x640)(3).jpg (drog, kábítószer, )

Exhumálták Turgut Özal volt török államfő holttestét. Bűncselekményt gyanítottak.

Októberben exhumálták Turgut Özal néhai török elnök holttestét, hogy azonosíthassák halálának okát. Az 1993-ban elhunyt volt államfő családja két évtizede azt állítotja: Özalt megmérgezték.

A vizsgálatok azonban nem mutattak ki halált okozó mennyiségű mérget a földi maradványokban – írja szombati számában a Sabat című kormánypárti török napilap.

AbdullahGül jelenlegi államfő hivatalának különnyomozói egy idén júniusban napvilágra került jelentésükben gyanúsnak minősítették Özal halálának körülményeit, az ankarai államügyészség ennek alapján rendelte el az exhumálást. A most megvizsgált maradványokban talált DDT (diklór-difenil-triklóretán) rovarirtó szer, továbbá a nehézfémek közé tartozó kadmium, valamint két radioaktív elem – polónium és amerícium – mennyisége nem jelentős.

DDT, kadmium, polónium, amerícium

Teljesen természetes, hogy Özal szervezetében jelen volt a ma már betiltott DDT, hiszen korábban azt bőségesen használtak a mezőgazdaságban – állította az újság a törvényszéki orvos szakértők tanácsának jelentésére hivatkozva. A további mérgező anyagok a temetés helyének talajából kerültek Özal holttestébe – írta az újság.

A dokumentumot az elkövetkező napokban hozzák nyilvánosságra, és átadják az igazságügyi hatóságoknak.

Idén novemberben a török sajtó még arról írt, hogy az exhumált maradványokban talált méreg vezetett a politikus halálához.
Az 1989-ben megválasztott, részben kurd származású Özal szívbeteg volt, két évvel korábban koszorúérműtéten esett át. A hivatalos közlések szerint 1993-ban hatvanöt évesen szívroham végzett vele. Meggyilkolásáról régóta terjedtek spekulációk. Az egyik változat szerint az államapparátus jobboldali tisztviselői dönthettek arról, hogy elteszik az útból, mert az elnök arra készült, hogy kezdeményezze a kurd kérdés rendezését.

Özal a nyolcvanas években miniszterelnökként radikális gazdasági reformokat hajtott végre, jelentősen hozzájárulva Törökország modernizációjához, amiért sokak szemében az államalapító Mustafa Kemal Atatürk óta a legfontosabb török államférfi volt. 1988. június tizennyolcadikán, pártjának (Anavatan Partisi) kongresszusán túlélt egy merényletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik