Nagyvilág

Súlyos földrengés Japánban – videó

Kisebb szökőár is volt ugyanott, ahol tavaly végzett nagy pusztítást a természet. Most úgy tűnik, nincs nagy baj.

7,3-es erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, ugyanazt a környéket, ahol tavaly márciusban 9-es földrengés és szökőár és pusztított. Helyi idő szerint délután fél hat előtt mozdult meg a föld. Tokióban is megremegtek a házak.

A rengés epicentruma Mijagi partjaitól 240 kilométerre, 10 kilométerrel a tengerfenék alatt volt. Több száz kilométerrel délebbre, Tokióban és környékén is érezhető volt a rengés, ahol a mérések szerint 4-es erősséget ért el a több percig tartó földmozgás.

Most is volt cunami, háromnegyedórával a rengés után egy méter magas hullámok csaptak ki a Mijagi prefektúra partjára. A környékbelieket – az NHK tévécsatorna jelentése szerint – otthonuk elhagyására szólították fel a hatóságok. A legfrisebb hírek szerint azonban visszavonták a cunami-riadót.

A rengés után a tavalyi katasztrófában balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, hogy az újabb földmozgás nem okozott problémákat a leszerelés alatt álló létesítményben. A Tohoku Electric áramszolgáltató arról számolt be, hogy nem tapasztalt rendellenességet a rengés központjához közel található, jelenleg leállított onagavai atomerőműben.

Eddig mindössze három könnyű sérülésről számolt be a rendőrség, 220 háztartás pedig áram nélkül maradt Aomori prefektúrában.

Számos japán a Facebookon és a Twitteren érdeklődik ismerősei holléte felől, míg tokiói lakosok arról számoltak be az interneten, hogy a fővárosban még a rengés alatt sem szakították meg munkájukat.

Az északkeleti régiókban leállították a Sinkanszen gyorsvonatokat, és egy rövid időre a tokiói Narita nemzetközi repülőtér is bezárt, de azóta újra megindult a forgalom a légikikötőben.

Noda Josihiko miniszterelnök a földrengés hírére megszakította választási kampányát Tokióban, és irodájába sietett, egyelőre azonban nem hívott össze válságülést.

A földrengés hírére a tízéves futamidejű japán államkötvények felárai növekedni kezdtek, a japán jen pedig erősödésbe kezdett a dollárral és az euróval szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik