Nagyvilág

Különadó a politikusoknak

ado(210x140)(1).jpg (adózás, )
ado(210x140)(1).jpg (adózás, )

A szlovákok öt százalékos többletadót vetettek ki a parlamenti képviselőkre, a kormány tagjaira, valamint az államfőre.

Az adótörvényt módosító kormánypárti javaslatot 80 igen szavazattal, 60 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a szlovák parlament. A jogszabályhoz – csaknem egy héten át tartó vita során – több mint egy tucat módosító javaslatot adtak be, ezek többségét elutasította a kormánypárti Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti többsége.

Az új adótörvény a közjogi méltóságok egy részét érintő különadó mellett megszűntette az egykulcsos jövedelemadót, és progresszív adót vezet be a természetes személyek számára. Azok, akiknek éves jövedelme meghaladja a havi 3 310 eurót, 25 százalékos jövedelemadót kell fizetniük. Az ennél alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők azonban továbbra is az eddigi, 19 százalékos adókulcs szerint adóznak majd jövedelmeik után. Ezen felül 19 százalékról 23 százalékra emelték a jogi személyek jövedelemadójának mértékét 2013. január elsejétől.

Szlovákiában 2004-ben Mikulás Dzurinda második kormánya vezette be az egykulcsos, 19 százalékos jövedelemadót. Az egykulcsos adó megszüntetésének szándékát már nem sokkal kabinetje megalakítása után jelezte Robert Fico a közkiadások konszolidációjának szükségességére hivatkozva.

A szlovák kormány már jövőre jelentős – a GDP több mint fél százalékát kitevő – többletbevételt remél az intézkedéstől. Az új adótörvény bírálói és a parlamenti ellenzék szerint azonban a módosítás csökkenti az ország versenyképességét, és így közvetve az adóbevételek csökkenéséhez illetve a munkanélküliség szintjének emelkedéséhez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik