Nagyvilág

Szél miatt van áramszünet Romániában

Az ország déli részén maradt áram nélkül 150 település az orkán tombolása miatt.

Fennakadásokat okozott az áramellátásban a szeles időjárás több dél-romániai megyében. Helyenként 100 kilométer/óra erősséggel fújt a szél.

A cernavodai atomerőmű 1-es reaktorát leállították, de a hatóságok szerint nem áll fenn semmilyen veszély, és várhatóan 36 óra múlva újraindítják.

A szélenergia-parkok több mint felét is leállították, ezért jelentős áramkiesés keletkezett az országos energiatermelési hálózatban.

A dél-romániai Konstanca, Tulcea, Calarasi és Lalomita megyékben összesen 150 településen volt áramkiesés miután több száz transzformátor-állomás hibásodott meg.

Az érintett megyékben több országúton nehézzé vált a közlekedés, miután több helyen fák dőltek az útra.

A Fekete-tenger partján fekvő Konstanca városban 200 ezer euró kár keletkezett, amikor az erős szél letépte egy ház tetejét és az megrongálta az ott parkoló gépkocsikat.
A romániai szélenergia-parkok több mint felét is leállították, ezért jelentős áramkiesés keletkezett az országos energiatermelési hálózatban. A Hotnews román hírportál értesülése szerint összesen 1100 megawatt áramkiesést jegyeztek az országos hálózatban, aminek a pótlására a Hidroelectrica energiaközpontban és az erdélyi Radnóton (Iernut) lévő hőerőműnél indítottak be pótlólagos kapacitásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik