Nagyvilág

Elton John kiakasztotta Kínát

Elton John  (Elton John )
Elton John  (Elton John )

Felháborodtak a kínaiak azon, hogy a brit sztár hétvégi pekingi koncertjét Aj Vej-vejnek, a kommunista rendszert bíráló művésznek ajánlotta.

A Global Times című, angol nyelvű kínai napilap szerdai számában foglalkozik a vasárnapi esettel, miután a nyugati média felkapta: John koncertje közben Aj Vej-vejnek ajánlotta fellépését, amely előtt alig tíz percre személyesen is találkoztak.

A nem ritkán nacionalista hangvételű publicisztikákat közlő Global Times idézi a The Guardian című brit lapot, amely szerint a bejelentést némán fogadta a közönség. A kínai cikkíró szerint könnyen lehet, hogy sokan nem is értették, miről van szó.

“John váratlan közlése a közönséggel szembeni tiszteletlenségről árulkodik, és ellentétes a szerződéssel, amelyet a kínai szervezőkkel kötött, mert politikai töltetet adott a koncertnek” – jegyzi meg a szerző, és úgy véli, ha az emberek tudták volna, hogy a koncertet kinek ajánlja, sokan talán el sem mentek volna.

A Global Times szerint a történtek el fogják bizonytalanítani az illetékeseket, amikor a jövőben külföldi művészeket hívnak, vagyis a brit énekes problémássá tette a jövőbeni koncertszervezéseket. Ennek ellenére a lap azon az állásponton van, hogy Kínának nem kell túlságosan óvatosnak lennie akkor, amikor külföldi előadókat hív meg, de a közönségnek sem kell visszatartania magát attól, hogy hangot adjon nemtetszésének, és adott esetben “lepfujolja a színpadról a provokátort”.

A pekingi MasterCard Központban adott kétórás koncertről szóló korábbi beszámolóiban a kínai média nem említette az “incidenst”, csupán a brit sztár sikeres szereplését részletezte.

Aj Vej-vej maga nem kifogásolta a Global Times cikkét, mondván, a neve amúgy is ritkán szerepel a hivatalos kínai médiában. A szókimondásáról ismert 55 éves művész szerint a lap természetes módon véleményt nyilvánít egy olyan kérdésben, amely foglalkoztatja az embereket.

John 1984-ben járt először Kínában, és bár azóta többször is megfordult a kelet-ázsiai országban, legutóbb 2004-ben lépett fel. Mostani kínai turnéját Sanghajban kezdte, és az eredeti tervek szerint – Dél-Korea, Malajzia és Hongkong után – Kantonban fejezi majd be december hatodikán.

Aj Vej-vej ügye tavaly áprilisban került a figyelem középpontjába, amikor a pekingi repülőtéren őrizetbe vették, majd három hónapig ismeretlen helyen tartották. A hatóságok gyanúja és később a bíróság megállapítása szerint a művészhez kötődő pekingi cég jelentős adótartozást halmozott fel. A vizsgálat lezárultával Aj cégét 15 millió jüan adó utólagos megfizetésére kötelezték. Az adóhátralékból 8,45 millió jüant 2011 novemberében egy állami bankszámlára biztosítékként befizetett a művész, mert állítása szerint anélkül letartóztathatták volna a feleségét. Idén ősszel végül is bezáratták a cégét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik