Nagyvilág

100 milliárd a lottón?

dollár (dollár)
dollár (dollár)

Az amerikai Powerball lottó főnyereménye minden idők második legnagyobbika: 425 millió dollár.

Az amerikaiak nem annyira megrögzött lottójátékosok, mint a magyarok. A minden héten játszók aránya sokkal kisebb az összlakossághoz képest, mint nálunk. A legtöbben csak akkor állnak be lottószelvényt venni, amikor a főnyeremény már óriási mértéket ölt. Persze az alacsonyabb kereslethez szokott boltokban ilyenkor már nagyon hosszúak a sorok, és ebből kifolyólag rekordnyeremények várhatók.

Mint ahogy most is. Az USA-ban két nagy, majdnem minden államot átívelő lottójáték van, a Megamillions és a Powerball. Hasonlítanak is egymásra tétek és nyeremények szempontjából. Bár eddig rekord jackpottal csak a Megamillions dicsekedhetett: márciusban 656 millió dolláros főnyereményért tülekedtek az emberek órákon keresztül a lottóárusító helyeknél. Most a Powerball is hasonló megmozdulásra serkentheti az embereket, hiszen a lottók történetében másodjára fordul elő, hogy 400 millió dollár fölé kúszik a jackpot összege. A november 28-i sorsolás várható főnyereménye 425 millió dollár.

Miért csak várható?

A lottó abban tér el a kenó típusú játékoktól, hogy a nyertesek között kiosztott pénz a két sorsolás között eladott szelvények számától függ. A pénz előre meghatározott százalékok szerint oszlik meg a nyerőosztályok között, tehát a kettes, hármas, stb. találatot elérők csoportjai között. Az, hogy ebből egy-egy nyertes mennyit kap, a szerencsén múlik, hiszen annyi felé kell osztani, ahányan azonos találatot értek el. Ez az osztozkodás érthető okokból különösen a telitalálatos esetén szokott fájni.

A lottótársaságoknak az előző évek tapasztalatai és statisztikái alapján nagyjából tudják, hogy a jackpot növekedésével hogyan nő az eladott szelvények száma, vagyis a bevétel, ami alapján kiszámítják a várható főnyereményt. Ezt néha sikerül egész pontosan megtippelni, de – főleg ilyen hatalmas jackpotnál – akadhatnak meglepetések.

Márciusi őrület

Ez történt például idén márciusban is, amikor a Megamillions főnyereményét napról napra, majd a finisben óráról órára módosítgatni kellett felfelé. Két húzás között, tehát 4 nap alatt 300 millió dollárral nőtt az összeg, a lottóárusító helyeken nem győzték a táblákat cserélgetni az ablakban. Az emberek órákig álltak sorban a szelvényért. Csak a fővárosban négyszeresére nőtt az eladott szelvények száma. Végül 3 telitalálatos is lett, érdekesség, hogy ebből ketten gép által adott számokkal játszottak.

A jackpot összegének emelkedése most is benne van a pakliban, ha a márciusihoz hasonló őrület alakul ki. Nem biztos, hogy 300 millióval, de valamennyivel még nőhet a telitalálatos nyereménye.

Tényleg 100 milliárd forint?

Mi magyarok ahhoz vagyunk szokva, hogy a lottónyeremény egy az egyben a miénk, a Szerencsejáték Zrt. már levonta/befizette a nyeremény után a személyi jövedelemadót, így nem érhet minket csalódás, hogy kevesebbet nyújt át a lottótársaság alkalmazottja, vagy kevesebb érkezik a bankszámlánkra.

Az amerikaiak mindent másképp csinálnak. Mint ahogy náluk a szupermarketben is az áfamentes ár van kint az árucikkeken (ami nem kis meglepetést okoz a pénztárnál az európai vevő számára), ez a lottófőnyeremény is egy kicsit a vevőcsalogatásra épít.

Ha tudni szeretné, hogy valójában mennyi az annyi, olvassa el a Fortunaweb cikkét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik