Nagyvilág

Orbán nem lát nagy kormányellenességet

Orbán Viktor Szlovéniában (orbán viktor, szlovénia, )
Orbán Viktor Szlovéniában (orbán viktor, szlovénia, )

Magyarországon nincsenek sztrájkok és nagy kormányellenes megmozdulások, mert egész Magyarország érzi, hogy szükség van a teljes átalakulásra, és a társadalom nyugodt maradt – jelentette ki a kormányfő.

OrbánViktor ezt hétfői ljubljanai sajtótájékoztatóján mondta, miután megbeszélést folytatott Janez Jansa szlovén kormányfővel. A kormányfő az MTI beszámolója szerint kihangsúlyozta: a kabinet tudja, hogy nem minden lépése hibátlan, de “az egész ország érzi, egy olyan nagy munkában vagyunk, amelyet, ha már belevágtunk, mindenképpen érdemes végigcsinálnunk”. Szólt arról is, hogy Magyarország termelési központtá akar válni, iparpolitikájának alapelve ezért úgy szól: olcsóbban termelni és rugalmasabbnak lenni.

A kormányfő megerősítette azt az álláspontját, amely szerint értelmetlenek és kudarcra vannak ítélve azok a kísérletek, amelyeket ma Európában azért folytatnak, hogy megvédjék a válság előtt felépített gazdasági-társadalmi rendszert. Magyarországon ezért nem is strukturális reform, hanem – egy bizonyos vízió szerint és politikai kompromisszumok nélkül – teljes megújulás és átszervezés zajlik.

Azzal kapcsolatban, hogy egy múlt heti kormányhatározat szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter uniós főtárgyalóként felel a 2014–2020-as programozási időszak előkészítéséért, a kormányfő jelezte: a tárcavezetőnek az intézményrendszer átalakítása a feladata. Mint fogalmazott, a pénzről a miniszterelnökök tárgyalnak, a gazdasági miniszter pedig az intézményrendszerrel kapcsolatban tartozik felelősséggel.

A kormányfő az MTI kérdésére elmondta: rossz irányba tolódott el a következő európai uniós költségvetésről szóló vita, ezért nem jött létre megállapodás a brüsszeli csúcstalálkozón. Orbán Viktor szerint Európának a költségvetési vitában el kell döntenie: üzleti transzferunióvá alakul, vagy fenntartja, hogy elvei vannak, gazdaságpolitikai filozófiája van, például a fejletlen régiók felzárkóztatásáról. Az EU lassacskán eltolódik a transzferunió irányba, holott az elején nem erről volt szó, hanem arról, hogy egy olyan politika valósul meg, amely összességében mindenki javára válik – fogalmazott.

A szlovén-magyar kapcsolatokat konfliktusmentesnek, a szlovén gazdaságot pedig sikertörténetnek nevezte a kormányfő.A kisebbségek kérdéséről Orbán Viktor közölte: Magyarország büszke tizenhárom nyilvántartott kisebbségére, ez ugyanis színesebbé teszi az életet, növeli Magyarország értékét, a kormány pedig minden segítséget megad a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének megőrzésére.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök a sajtótájékoztatón gyümölcsözőnek nevezte a szlovén-magyar kapcsolatokat, külön kiemelve a Szlovéniában élő magyar és a Magyarországon élő szlovén kisebbségek helyzetét mint a hétfői tárgyalások egyik fő témáját, majd úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy a nemzetiségek megőrizzék identitásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik