Nagyvilág

Három nap alatt két ruhagyár égett le

bangladesh (bangladesh)
bangladesh (bangladesh)

Két nappal a 112 halálos áldozatot követelő tűz után, ismét lángra lobbant egy ruhagyár Bangladesben.

A tűz egy 12 emeletes, ruhagyárként szolgáló épületben ütött ki hétfőn Dakkában. A tűzoltóknak a dolgozók segítségével sikerült hamar megfékezni a tüzet. A balesetben senki nem sérült meg. A tűz oka egyelőre ismeretlen, de a gyár dolgozói szerint ismét a nem megfelelő biztonsági körülmények miatt történt tragédia. Két nappal korábban ugyanis 112 ember vesztette életét, amikor  leégett egy ruhagyár Dakkától mintegy 45 kilométerre található üzemben.

Az újabb szerencsétlenség ismét rávilágított arra, hogy milyen veszélyes körülmények között dolgoznak a bangladesi gyárakban. A tűzesetek gyakoriak a ruhagyárakban, öt évvel korábban is történt hasonló szerencsétlenség, akkor ötven ember halt meg a délkelet-bangladesi Csittagong egyik ruhagyárában történt tűzvészben. Banglades a világ egyik legnagyobb ruhaexportőre. Az iparágban mintegy hárommillió ember dolgozik, és 90 százalékuk nő.

A szombati tragédia után mintegy 15 ezer munkás vonult utcára Savarban, hogy igazságot követeljen a szombati tűz áldozatai számára. A dolgozók kövekkel dobálták meg a gyárépületeket. 200 gyár zárva maradt az ezt követő napokban.

A bangladesi vezetés keddre nemzeti gyásznapot rendelt el a szombati szerencsétlenség áldozatainak emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik