Nagyvilág

Folytatódik a kötélhúzás Brüsszelben

orbán viktor brüsszelben (ingyenes, eu-büdzsé)
orbán viktor brüsszelben (ingyenes, eu-büdzsé)

Második napja tart az alkudozás az EU 2014 és 2020 közötti költségvetéséről. Magyarország szempontjából már látszik némi pozitív változás. Angela Merkel azonban pesszimista.

Pénteken nem sokkal dél után folytatódott az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója. A tegnap kezdődött tanácskozást éjfél után függesztette fel Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Kiszivárgott hírek szerint egy csütörtökön született javaslat a keretköltségvetés főösszegét lényegében változatlanul hagyta. Történt viszont némi átcsoportosítás: a kohéziós, felzárkóztatási célokra 10,6 milliárddal, a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre pedig mintegy 8 milliárd euróval fordítanának többet.

Magyarország számára pozitív változás az is, hogy a 2008 és 2010 között legalább 1 százalékos gazdasági visszaesést elszenvedő országok esetében az egy-egy tagállamnak juttatható forrásokat az adott ország hazai össztermékének 2,4 százaléka helyett 2,59 százalékban maximálnák.

Angela Merkel a péntek délben kezdődő ülésre érkezve azonban továbbra is pesszimista volt. A német kancellár attól tart, hogy újabb EU-csúcsot kell majd tartani a hétéves uniós költségvetés ügyében. Hasonló véleményének adott hangot Francois Hollande francia államfő, aki pénteken a csúcs folytatása előtt francia kormányzati források szerint külön is találkozott David Cameron brit és Mark Rutte holland kormányfővel. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök a csúcs folytatását megelőzően szintén arról beszélt, hogy sikerült némi haladást elérni az egyeztetéseken, de “ez nem elegendő”.

A tervezet egyelőre a britek számára jelenti a legnagyobb vereséget, ugyanis egyik követelésüket sem teljesíti, sem a hétéves keretköltségvetés főösszegét, sem az adminisztrációs célokra, a bürokrácia fenntartására fordított fejezetet nem csökkenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik