Nagyvilág

Előzetesben Kasza József

A Vajdasági Magyar Szövetség volt elnökét a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészég kérésére zárják be a hivatali visszaélés miatt indított ügy miatt.

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnökét, akit a minap vettek őrizetbe hivatali visszaélés miatt – közölte Miljko Radisavljevic ügyész. Az előzetes letartóztatást a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség kérésére rendelte el a bíróság Kasza József ellen. Előzetes letartóztatásba került az ügy három másik gyanúsítottja is – közölte csütörtök este Radisavljevic.

Az állítólagos bűncselekmény elkövetése idején Kasza József az Agrobank nevű pénzintézet szabadkai fiókját vezette. Rajta kívül a rendőrség kedd reggel őrizetbe vette egykori helyettesét, Zoran Malesevicet, továbbá Zoran Malisanovicot, az Azohem, a Mala Bosna és az Azotara Subotica vállalatok tulajdonosát és Miomir Paovic igazságügyi szakértőt.

A hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy több mint 13 millió euróval gyarapították az Agrobanka nevű pénzintézet kárára Zoran Malisanovic vagyonát. Paovic állítólag Malisanoviccsel egyetértésben nyolc alkalommal készített hamis értékbecslést az Azotara Subotica műtrágyagyár ingatlanjairól, valós értéküknél többszörösére becsülte őket, hogy a vállalatnak legyen fedezete a bank által nyújtott hitelekre.

Az ügy a hónapokkal ezelőtt kitört, és egyre terebélyesedő Agrobank-botrány egyik mellékszála. A bank elleni hatósági vizsgálat során számos banki tisztviselőt vettek őrizetbe. Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyet az új szerb kormány hivatalba lépése után kezdett felgöngyölíteni a rendőrség.

Az RTS állami televízió úgy tudja, hogy Kasza József és Zoran Malesevic a letartóztatott Dusan Antonic bankigazgatóval és munkatársaival egyetértésben, törvényt sértve három hitelt helyezett ki, és öt bankgaranciát nyújtott kedvező feltételek mellett és megfelelő biztosíték nélkül Zoran Malisanovic vállalatainak.

Kasza József több mint 12 éven át vezette a VMSZ-t, és a Djindjic-kormányban miniszterelnök-helyettes is volt, illetve éveken át polgármester is volt Szabadkán. A VMSZ fegyelmi bizottsága 2010 februárjában fosztotta meg tiszteletbeli elnöki tisztétől, s zárta ki a pártból a párt politikáját bíráló kijelentései miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik