Nagyvilág

Tűzszünet Gázában

Az egyiptomi külügyminiszter bejelentette, hogy létrejött a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális palesztin mozgalom között.

A fegyverek szerda este hallgatnak el – közölte Kairóban Mohamed Kamel Amr. A tűzszünet közép-európai idő szerint 20 órakor lép életbe.

Előzőleg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár rámalláhi látogatásán a zsidó állam elleni palesztin rakétatámadások azonnali leállítására szólított fel. “Elfogadhatatlanok” a palesztin fegyveresek Izrael lakott területei ellen irányuló támadásai – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, itt az ideje a diplomáciának és az erőszak beszüntetésének.

Az izraeli hadsereg hajnalban több tucat célpont ellen hajtott végre támadásokat a Gázai övezetben. Légicsapást mértek az ott kormányzó radikális Hamász szervezet belügyminisztériumára és hírszerző hivatalára, továbbá lőtték a palesztin fegyveresek rakétakilövő állásait, csempészalagútjaikat és más létesítményeiket, s a Hamász-parancsnokságokat is.

A palesztinok folytatták Izrael déli része elleni rakétatámadásaikat: a határ menti településekre lőttek rakétákat, valamint Askelont és Asdódot vették célba. Néhány településen megszólaltak a légi riadót jelző szirénák, de áldozatokról nem érkeztek hírek.

Az izraeli katonai rádió jelentése szerint szerdán egy merénylő felrobbantott egy autóbuszt Tel-Aviv központjában. A szemtanúk szerint dél körül egy gyanús férfi szállt fel egy nagyobb tárggyal a 61-es számú – Tel-Aviv és Petah Tikva között közlekedő – járatra, majd csomagját hátrahagyva sietve leszállt. Távozása után az autóbusz felrobbant. A mentőszolgálat 17 sebesültet szállított a közeli Ihilov kórházba, közülük ketten súlyos sérültek.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még kedd este Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és az izraeli kormány több tagjával találkozott Jeruzsálemben. Olyan tartós megoldás mellett foglalt állást, amely garantálja Izrael biztonságát, és javítja a Gázai övezetben élő palesztin lakosság életfeltételeit. Netanjahu megerősítette amerikai partnerének, hogy Izraelnek minden olyan lépést meg kell tennie, amelyet népének megvédése érdekében szükségesnek tart. Clinton szerdán Rámalláhban Mahmúd Abbászhoz, a Palesztin Hatóság elnökéhez is ellátogatott, akit arra kért, hogy halasszák el a palesztin államiságot burkoltan elismerő kérelem benyújtását az ENSZ-hez.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik