Nagyvilág

A szesztilalom csökkentette a bűnözést

Szeszek (szesz, alkohol, sör, )
Szeszek (szesz, alkohol, sör, )

Jelentősen visszaesett a bűncselekmények száma Csehországban, amikor a gyilkos tömények miatt kéthetes szesztilalom volt érvényben. Az alkohollal kapcsolatos közlekedési balesetek mennyisége azonban nem változott.

„Az alkohollal összefüggő bűncselekmények számának visszaesése az adott időszakban nagy valószínűséggel a szesztilalom következménye lehet” – nyilatkozott Stepánka Zatloukalová, a cseh országos rendőrparancsnokság főellenőre a Lidové Noviny című prágai napilapnak.

A rendőrségi statisztikákból kitűnik, hogy míg júliusban 31 gyilkosság történt Csehországban, szeptemberben egy sem. Az októberi összesítés még nem ismeretes. Az erőszakos bűncselekmények száma júliusban 1171 volt, októberben csak 161. Az erkölcssértő bűncselekmények száma a júliusi 69-ről októberben 8-ra csökkent. Viszont azoknak a közlekedési balesetek száma, amelyek valamilyen módon összefüggésben voltak az alkohollal, a vizsgált időszakban szinte nem változott.

Az alkoholmérgezések nyomán a cseh kormány szeptember 14-én betiltotta a tömény szesz forgalmazását, és a döntés két hétig volt érvényben. A lakosság nagy többsége a tiltás feloldása után is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza.

A kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani piacokon vagy utcai kioszkokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik