Nagyvilág

Korlátozzák a magyarok választójogát

voksolás (szavazás, )
voksolás (szavazás, )

A Die Presse című osztrák lap szerint a spontán és a proteszt-szavazók otthon maradhatnak a regisztrációs kötelezettség miatt.

A kormánypártok kényelmes kétharmados többségüknek köszönhetően problémamentesen keresztül tudják vinni a parlamentben “a választójog korlátozását” – fogalmazott a Die Presse a nyomtatott kiadásában. A konzervatív osztrák napilap szerint az új választási törvénnyel Orbán Viktor miniszterelnök 2014 utáni hivatalban maradásának “töredező talapzatát” akarja megerősíteni. A lap értékelése szerint a javasolt módosítások szűkítik az ellenzék választási reklámozási lehetőségét, a regisztrációs kötelezettség pedig “de facto megakadályozza” a spontán és a proteszt-szavazók részvételét a szavazáson.

Nem válik dicsőségére Magyarországnak, hogy legjobb zsidó művészei nem hazájukra akarják hagyni hagyatékukat – írta a svájci Neue Zürcher Zeitung a berlini Kertész Imre-archívum múlt heti megnyitójáról beszámolva. A konzervatív liberális lap felidézte, hogy a múlt héten bejelentették: Nádas Péter a svájci Zug művészeti központjára hagyja fotográfiai életművét. “Minden bizonnyal nem csak az elmúlt hónapban rendezett tárlatok miatt, hanem honfitársai közönye miatt – Budapesten nem talált befogadóra a kiállítás -, és azért, mert nem biztos benne, hogy fennmarad-e a nyitott társadalom Magyarországon” – tette hozzá az újság.

Kertész már 2000-ben a kozmopolita Berlinbe tette át lakhelyét és 2001-ben az ottani akadémiára bízta archívumát, amire az adott neki okot, hogy az antiszemitizmus Magyarországon ismét szalonképessé vált, hogy a holokausztnak és a kommunizmus bűneinek a feldolgozása 1989 után csak kezdetlegesen történt meg, és hogy később “fesztelen autokratizmus és nacionalizmus” vonult be Magyarországra – olvasható az NZZ cikkében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik