Nagyvilág

Elítéltek egy pedofil angol lelkipásztort

Évtizedekkel ezelőtti pedofil bűncselekményekért négy év börtönre ítélték hétfőn az északnyugat-angliai Carlisle székesegyházának egykori kanonokját.

A most 75 esztendős Ronald Jones a vádirat szerint még 1983 és 1991 között három fiúgyermek ellen követett el szexuális bűncselekményeket. A volt egyházi személyiség a bíróság előtt tíz ilyen bűncselekményt ismert be.

Az eljárás során kiderült, hogy az egyik sértett már 1993-ban panaszt tett az egyházi hatóságoknak, és Jones maga is megvallotta tettét az egyházmegye akkori – azóta elhunyt – püspökének, aki azonban nem jelentette az esetet a rendőrségnek, hanem csak elmozdította Jonest akkori egyházi tisztségéből és áthelyezte egy másik egyházközösséghez.

A rendőrség csak az idén szerzett tudomást az évtizedekkel ezelőtti bűncselekményekről, miután egy másik sértett feljelentést tett.

Carlisle jelenlegi püspöke, James Newcome a hétfői ítélet után megkövette Jones egykori visszaéléseinek áldozatait, és közölte: az egyházközség fenntartás nélkül elítéli az ellenük elkövetett bűncselekményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik