Nagyvilág

A húsevők mind szexuális bűnözők

Sonkák (sonkák, )
Sonkák (sonkák, )

A címben szereplő kijelentés egy általános iskolás gyerekeknek szóló tankönyvben szerepel. Szerencsére nem nálunk, hanem Indiában.

Azok, akik húst esznek „könnyedén csalnak és hazudnak, ígéretszegőek, kétszínűek, csúnyán beszélnek, lopnak, hajlamosak az erőszakra és szexuális bűnöket követnek el”. Ez áll a “New Healthway” című, 11-12 éves gyerekek készített tankönyvben, amelyet India egyik legtekintélyesebb kiadója jelentetett meg – írta az indiai NDTV.

Az életvezetési tanácsokat adó tankönyvben nem ez az egyetlen „bizarr kijelentés” – közölte weboldalán az NDTV. A könyv írója egyebek mellett kijelenti, hogy a húsok az állatok ürüléke miatt olyan jóízűek, az eszkimókat pedig „lusta, tohonya és rövid életű” népként jellemzi, mert szinte csak húst esznek. Ezen felül a vega étrenddel magyarázza, hogy miért élnek olyan sokáig a japánok, hanyagul elfeledkezve arról, hogy a japánok közben kieszik az óceánokból az összes halat.

A könyvről szóló cikkében a BBC azt a részt emelte ki, amelyben az író kijelenti: a Szuezi-csatorna építésén dolgozó, búzán és datolyán élő arabok sokkal jobban dolgoztak, mint a marhahússal táplált angolok. Az író máshol – egy indiai tankkönyvtől meglepően – Ádámmal és Évával példálózik, akiknek Isten „gyümölcsöket, magvakat és zöldségeket adott” ételként, nem állatok húsát.

A tankönyvről szóló beszámolók nagy botrányt okoztak Indiában. Egy oktatással foglalkozó szakértő egyenesen mérgezőnek nevezte a könyvet a BBC-nek nyilatkozva. A mű kiadója az NDTV-nek elmondta: visszavonják a könyvet, és többet nem nyomtatnak belőle, valamint megpróbálják elérni az írót is, akiről viszont „nem tudni, hogy él-e még, mert már nagyon öreg volt”.

Az indiai kormány közölte, nincsen joguk arra, hogy megmondják az iskoláknak, hogy milyen tankönyveket használjanak, csak útmutatást nyújthatnak, így nem tudnak semmit tenni a könyv használata ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik