Nagyvilág

Horvát zászlót égettek Belgrádban

Felháborodott szerb nacionalisták felgyújtottak egy horvát zászlót szombaton Belgrádban azon a tüntetésen, amelyen a hágai Nemzetközi Törvényszék előző napi ítélete, Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok felmentése ellen tiltakoztak.

A két tábornokot szerbek ellen elkövetett háborús bűnökkel vádolták, s emiatt a hágai törvényszék első fokon 24, illetve 18 év börtönre ítélte őket. Pénteken viszont a fellebbviteli tanács felmentette őket, s azóta már haza is tértek Horvátországba, ahol hősöknek kijáró fogadtatásban volt részük.

Az ellenzékben lévő, ultranacionalista Szerb Radikális Párt felhívására a szerb államfői hivatal előtt gyűlt össze szombaton néhány száz tüntető. Azt követelték a hatóságoktól, hogy mondjanak le az Európai Unióhoz való csatlakozás tervéről, és szüntessenek be minden együttműködést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A tüntetés végén égették el a horvát zászlót.

Egy másik nacionalista mozgalom, a Dveri hívei az EU belgrádi képviseletének épülete előtt tartottak tiltakozó megmozdulást. “Átkozottak legyenek mindazok, akik még mindig az EU-hoz csatlakozást akarják” – volt olvasható a tüntetők egyik feliratán.

A két egykori tábornok felmentését Szerbiában egyöntetűen elítélték, még az emberi jogvédők és a liberális baloldaliak is. A Tomislav Nikolic szerb államfő vezette, kormányzó Szerb Haladó Párt közleményében úgy foglalt állást, hogy a hágai törvényszék ítéletével legalizálta a Vihar hadműveletben a szerbek terhére elkövetett cselekményeket.

A horvátok 1995-ben a Vihar hadművelet során foglalták vissza az ország szerb ellenőrzés alatt álló területeit. A horvátországi szerb enklávé felszámolására indított akciót Gotovina irányította, míg Markac a különleges rendőri alakulatokat irányította. A hágai ügyészség adatai szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik