Nagyvilág

Rakétát lőttek Jeruzsálemre

Rakétát lőttek Jeruzsálemre a Gázai övezetből péntek délután, a lövedék a város egy lakatlan részében csapódott be.

Magyar idő szerint négy óra előtt a városban és környékén is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Jeruzsálemben nem számítottak rakétalövedékekre. Az izraeli médiában gyakran hangoztatott álláspont szerint ez a város “védettnek” számít, mert egy esetleges becsapódás az Al-Aksza mecsetbe, az iszlám harmadik legszentebb mecsetébe beláthatatlan következményekkel járna.

A Gázai övezetet irányító palesztin radikális szervezet, a Hamasz katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok bejelentette, hogy rakétát lőtt a városra, továbbá eltalált egy izraeli harci gépet.

Előzőleg Tel-Avivnál a Földközi-tengerbe csapódott be egy, a Gázai övezetből kilőtt rakéta. Már a második egymást követő napon érte el palesztin rakéta Izrael legnagyobb városát.

Egy szemtanú az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a rakéta 200 méterre csapódott be attól a tengerparti úttól, amelyen az Egyesült Államok nagykövetsége is fekszik. A robbanás óriási pánikot okozott a tengerparti strandon.

A Hamasz katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok közleményben vállalta magára a Tel-Avivot elérő rakétatámadást. A szervezet azt állította, hogy iráni gyártmányú, 75 kilométer hatótávolságú Fadzsr-5 típusú rakétát lőtt ki a városra.

Az izraeli sajtó emlékeztetett arra, hogy utoljára 1991-ben csapódtak be rakéták Tel-Avivban. Akkor Irak támadta az izraeli metropoliszt Scud típusú rakétákkal.

A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője “jelentős” fejleményként méltatta, hogy a palesztin csoportok már Fadzsr-rakétákat is be tudnak vetni. “Az, hogy ma Fadzsr-5 típusú rakétákat lőttek ki Tel-Avivra, a Gázai övezetben működő palesztin ellenállás érettségét, bölcsességét, erejét és bátorságát mutatja” – jelentette ki Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője egy csütörtöki beszédében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik